College akkoord met bouw Middeneiland

Amsterdam krijgt er 80 hectare grond bij in het IJmeer. Middeneiland moet in 2026 af zijn en plaats bieden aan op termijn 3000 woningen.

Het Parool
Locatie en aanleg-fasering Middeneiland Beeld Amsterdam
Locatie en aanleg-fasering MiddeneilandBeeld Amsterdam

Het college heeft dinsdag ingestemd met dat plan, onderdeel van IJburg fase 2. Over de aanleg van het eerste deel daarvan, Centrumeiland, werd in juli al besloten. In een later stadium moet het toekomstige Buiteneiland ook nog volgen.

De aanleg van Middeneiland gaat volgend jaar van start. Via de zogeheten 'pannenkoekenmethode' worden lagen zand op elkaar gespoten. Na een paar jaar 'inklinken' kunnen er vanaf 2021 woningen gebouwd worden op het eiland.

Om te zorgen dat de eerste bewoners van Middeneiland tussen het groen hun woningen betrekken, wordt al snel natuur aangelegd die tegen die tijd in groei moet zijn. Ook komt het definitieve stadsstrand op Middeneiland.

Nu het collegebesluit er ligt gaat Amsterdam de komende tijd in gesprek met belanghebbenden om zo tot een stedenbouwundig plan te komen. Dat plan ligt naar verwachting eind 2018 weer bij het college voor verdere besluitvorming.

Uiteindelijk moet Middeneiland 150 hectare groot worden. Wanneer de overige 70 hectare aangelegd worden, moet nog besloten worden.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden