Collectie Amsterdam nu online te bekijken

Het Joodse Bruidje en De Nachtwacht een bezit van het Rijksmuseum? Nee! Het zijn werken van de gemeente. Vanaf dinsdag zijn ze, met nog tienduizenden andere gemeentelijke kunstobjecten, online te bekijken.

Maxime Smit
Velen zullen het niet weten, maar De Nachtwacht is bezit van de gemeente Amsterdam. Beeld anp
Velen zullen het niet weten, maar De Nachtwacht is bezit van de gemeente Amsterdam.Beeld anp

De databank is in te zien via de website van de gemeente. De bedoeling is dat deze wordt aangevuld als er nieuwe kunstobjecten worden aangekocht of als er nieuwe vondsten worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens archeologische opgravingen.

Ambtswoning
In de databank zijn werken opgenomen die onder andere te zien zijn in het Amsterdam Museum, in het Rijksmuseum en in het Stedelijk Museum. De collectie bestaat uit schilderijen van onder andere Johannes Vermeer, foto's, maar ook uit kunstwerken die in de openbare ruimte staan.

Eveneens is het interieur van de ambtswoning van de burgemeester via de website te bekijken.

Klus
De Collectie Amsterdam is gedigitaliseerd op verzoek van VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok. Zij deed daartoe in 2011 als - toen nog - raadslid een oproep.

Dat het tot 2016 heeft geduurd om het verzoek uit te voeren, komt volgens een woordvoerder van de gemeente omdat het een enorme klus is om alle werken in kaart te brengen. Zo hebben alleen het Amsterdam Museum en Willet Holthuysen bij elkaar al zo'n 90.000 objecten in bezit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden