Plus

Collab is een flexwerkplek met de faciliteiten van een hotel

Onder werktijd een duik nemen in het zwembad, of snel naar de kapper. Zzp'ers kunnen vanaf maandag terecht bij Collab, een werkplek met de faciliteiten van een hotel.

Dennis Berkhof (r) en Marco van der WerfBeeld Marijke Stroucken

Een paar dagen voor de opening van Collab in de Wibautstraat laat directeur co-working Nina Verrijt de nieuwe ruimte zien. Of beter gezegd: de ruimte die Collab moet worden. Bij elke stap schuift het stof in de ruimte mee.

Het kost veel verbeeldingskracht om voor te stellen dat de ruimte van de voormalige drukkerij van Het Parool een levendige werkplek wordt. Zo'n twintig bouwvakkers zijn in de weer om deze maandag 150 flexplekken op te leveren. Verrijt wijst naar een paar hokken waarin houten planken liggen: "Dit wordt een meeting­room en hier komt een groot bed om op te ontspannen."

Amsterdammers met een kantoor buiten de stad of freelancers en zzp'ers kiezen meer en meer voor een gedeelde werkplek. Collab, een initiatief van The Student Hoteloprichter Charlie MacGregor, gaat een stap verder dan andere flexwerkplekken. "Behalve met elkaar werken, kunnen flexwerkers hier ook leven. Ze kunnen hun was bij de wasserette brengen, even gaan sporten, naar yoga of eten bestellen."

Leefgemeenschap
De werkplekken beginnen bij 210 euro per maand. Het doel van Collab is een echte community op te bouwen. "We gaan film- en spelavonden en workshops organiseren. Ook krijgt de plek een gedeelde keuken en een loungeroom."

Verrijt wijst naar een kale muur waar een grote plattegrond straks duidelijk moet maken welke flexwerkers waar te vinden zijn. "Op deze manier willen we een leefgemeenschap creëren, waar mensen iets voor elkaar kunnen betekenen."

De flexwerker die na een lange dag besluit dicht bij zijn bureau te blijven, hoeft zich niet druk te maken: in het naastgelegen The Student Hotel is altijd een opgemaakt bed beschikbaar.

Collab in de Wibautstraat is de eerste vestiging in Amsterdam. Binnenkort opent een Collab in de Jan van Galenstraat.

In het pand is ook een groot bed om op te relaxenBeeld The Student Hotel

'Fijn, een sportschoolabonnement'
Dennis Berkhof (25) uit Oost, bachelor software engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. Marco van der Werf (28) uit Zuid, master informatica, Universiteit Utrecht. Ze runnen non-profitorganisatie BIT student.

Berkhof: "We hebben een kantoor op het Science Park, maar zochten voor de studenten met wie we werken een tweede professionele werkomgeving."

Van der Werf: "Het lijkt ons te gek om ze ook een sportschoolabonnement aan te bieden. Want, cliché maar waar, programmeurs bewegen niet zo veel. Ook de locatie is belangrijk. Het liefst dicht bij een hogeschool of universiteit."

Martijn van SantenBeeld Marijke Stroucken

'Ik wil me niet alleen voelen'
Martijn van Santen (47) uit het Oostelijk Havengebied, eigenaar van digitaal communicatiebureau Usual Suspects. "Ik werk veel met freelancers. Ik heb eerst geprobeerd om zelf een flexplek te creëren, maar dat pakte verkeerd uit. Veel freelancers wilden toch op andere plekken werken."

"Om mij niet alleen te voelen, zocht ik een gedeelde ruimte. Voor mij moet een cowerkplek een goede sfeer hebben. Die vind ik bijvoorbeeld niet bij de Coffee Company, waar een rij met laptops allemaal dezelfde kant op kijken. Bij een gedeelde flexplek met faciliteiten heb ik creatieve mensen om mij heen, en kan ik tussendoor sporten."

Lotte Vink en Kasper Brandi PetersenBeeld Marijke Stroucken

'Klanten professioneel ontvangen'
Lotte Vink (29) en Kasper Brandi Petersen (31) uit Oost, oprichters van Labfresh, dat kleding ontwikkeld die gemaakt is van 'slimme' stoffen.
Vink: "In het begin waren mijn vriend en ik dag en nacht met ons bedrijf bezig. Omdat we vanuit huis werken, voelen we ons nooit 'werkvrij'."

"Ik liep bij toeval langs Collab. Het is een voordeel dat deze plek dicht bij ons in de buurt is. We willen ook een ruimte delen, omdat we dan de expertise van andere flexwerkers kunnen inzetten. Daarbij ontvang ik liever klanten in een professionele ruimte, dan thuis op de bank. En straks heb ik ook nog een echte vrijdagmiddagborrel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden