Colin Powell twijfelt over Obama; 'Romney is een goede vent'

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is er nog niet uit. In verschillende Amerikaanse media liet Powell vandaag weten niet zeker te weten of hij achter een tweede termijn voor president Obama staat. Powell vindt Republikein Mitt Romney namelijk ook 'een aardige vent', die hij bovendien 'goed kent'.

Elise Kuit
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de VS, Colin Powell. Beeld afp
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de VS, Colin Powell.Beeld afp

'Ik ben nog niet klaar om mijn gewicht bij een kandidaat in de schaal te leggen', zei Powell onder meer tegen de website Politico.com.

Powell gaf in 2008 zijn stem aan de Democratische kandidaat Barack Obama. Opvallend, aangezien Powell diende als Republikeins minister in de regering van George W. Bush.

'Ik vind dat ik als normaal burger goed moet luisteren naar wat de president beloofd heeft en wat hij gerealiseerd heeft. Maar ik vind dat ik ook moet luisteren naar die andere kerel, en naar wat die te zeggen heeft', zei Powell tegen NBC's Today Show. Met 'die kerel' doelde Powell op Mitt Romney, de meest waarschijnlijke presidentskandidaat voor de Republikeinen. 'Ik ken Mitt Romney al jaren en vind hem een goed man', voegde Powell toe.

De voormalige minister zei dat hij de Republikeinse partij 'enig krediet was verschuldigd'.

Powell, die als minister van Buitenlandse Zaken diende in de regering George W. Bush tussen 2001 en 2005, zei dat Obama een aantal belangrijke dingen gerealiseerd heeft, maar dat hij onder andere teleurgesteld is dat de president zijn woord niet heeft gehouden over de sluiting van Guatanamo Bay. Obama beloofde tijdens zijn campagne het omstreden gevangeniscomplex te sluiten waar vermeende terroristen worden vastgehouden, veelal zonder enige vorm van proces.

Overgangsfase
'Ik denk dat de president in een overgangsfase zit. Er zijn wat dingen waarvan ik het jammer vind dat hij ze niet gerealiseerd heeft. Bijvoorbeeld het openhouden van Guatanamo. Ik zou dat onmiddellijk hebben gesloten. Obama heeft het wel geprobeerd, maar werd geblokkeerd door het Congres', legde uit. 'Obama heeft dan weer wel het financiële systeem weten te stabiliseren en de economie weten te kalmeren'.

De oud-politicus benadrukte in het interview met NBC dat hij ook meerekende wie de mensen waren waarmee de kandidaten zich omringen. 'Het gaat niet alleen om de president, wat ook meetelt zijn de mensen die met de president binnen in het Witte House komen te zitten. Dat telt voor mij minstens even zwaar mee'.

De gepensioneerde viersterrengeneraal, die onder president Bush de oorlog tegen Irak begon op foutieve vermoedens van massavernietigingswapens, prees op het einde van het NBC-interview de terugtrek-tactiek van Obama uit Afghanistan. Obama heeft besloten alle Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken voor eind 2014.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden