Cohen ziet af van wachtgeld

Job Cohen tijdens zijn afscheid van de raad. Foto EPA

AMSTERDAM - Voormalig burgemeester Job Cohen ziet af van het wachtgeld waar hij recht op heeft. Ook gaat hij veel meer huur betalen voor de ambtswoning.

Cohen trad op 12 maart terug als burgemeester om lijsttrekker van de PvdA te worden. Hij heeft een jaar lang recht op tachtig procent van zijn laatste inkomen en maximaal drie jaar op zeventig procent. Cohen verdiende ruim tienduizend euro bruto per maand.

De voormalige burgemeester zegt dat hij afziet van het wachtgeld omdat hij vrijwillig is teruggetreden. ''Ik hoef niet op kosten van de gemeente campagne te gaan voeren.''

Al bij voorbaat was er kritiek op de regeling dat Cohen wachtgeld zou kunnen krijgen. Door het geld te weigeren kan Cohen die kritiek naast zich neerleggen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanmorgen besloten dat Cohen tijdelijk in de ambtswoning mag blijven. Er is geen concrete datum voor zijn vertrek genoemd. Wel zijn er twee grenzen. De ambtswoning moet beschikbaar zijn als een nieuwe burgemeester komt. Wettelijk gezien mag Cohen een 'redelijke termijn' in de ambtswoning blijven. Volgens de provincie is dat in het geval van Cohen een jaar. Dat vindt het gemeentebestuur echter te lang.

Cohen is al op zoek naar een geschikte andere woning in Amsterdam. ''Ik wil zo snel mogelijk verhuizen. Maar dat is niet zo eenvoudig met Lidie,'' zegt Cohen. Zijn echtgenote Lidie is ernstig ziek en verplaatst zich per rolstoel. ''Ik ben blij dat de gemeente het goed vindt dat ik er nog even mag wonen. Maar het is eerst zoeken en vinden en dan verbouwen.''

Hij gaat wel meer betalen voor het privégedeelte van de ambtswoning aan de Herengracht. Hij betaalde op basis van een wettelijke regeling twaalf procent van zijn bruto inkomen, 1239,10 euro, per maand in 2009. Er zal nu een bedrag worden afgesproken dat echter niet marktconform zal zijn. De Rijksbelastingdienst gaat 'de passende vergoeding' toetsen.

Het kostte enige tijd om het vertrek van Cohen te regelen. Vooral de regelingen rond pensioen en verzekeringen waren ingewikkeld. Hoewel Cohen geen inkomen uit wachtgeld ontvangt, blijft hij wel verzekerd.

Cohen kan daarnaast tegen zakelijk tarief gebruikmaken van een aantal gemeentelijke voorzieningen, zoals een aangepaste dienstauto waarin ook zijn vrouw Lidie vervoerd kan worden. Cohen neemt het verlies van inkomsten voor eigen rekening. Hij krijgt van de PvdA geen geld. ''Daar hebben we het helemaal niet over gehad. Als het nodig is, gaan we wel praten.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden