Cohen wil namen Diamantbuurtgespuis

Commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Zuid, stelt vast dat juist de gezinnen met de grootste problemen, de hulpverleners niet binnen laten. Foto Amaury Miller Beeld
Commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Zuid, stelt vast dat juist de gezinnen met de grootste problemen, de hulpverleners niet binnen laten. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen draagt de politie op snel nauwgezet in kaart te brengen welke jongens in de Diamantbuurt misdrijven plegen of overlast geven. Ondertussen moet de de politie criminaliteit in de buurt 'met alle middelen bestrijden'.

''De situatie in de Diamantbuurt heeft de hoogste prioriteit,'' zegt Cohens woordvoerder Bartho Boer.

De 'driehoek' van burgemeester Cohen, hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar en korpschef van politie Bernard Welten sprak gisteren over de problemen in de Diamantbuurt, naar aanleiding van berichtgeving in deze krant over een harde kern van criminele jongeren uit de buurt die steeds zwaardere misdrijven pleegt.

De jonge criminelen plegen in het hele land gewapende overvallen en inbraken. Een van hen werd onlangs door andere criminelen ontvoerd.

''De burgemeester wil precies op een rijtje hebben om wie het gaat, en welke criminaliteit of ordeverstoringen die jongens plegen,'' zegt Boer. ''Aan de hand van dat overzicht met namen en rugnummers, dat nog deze maand klaar moet zijn, wil Cohen per persoon vaststellen welke acties moeten worden ondernomen. De groep wordt al fors aangepakt, maar kennelijk zitten er nog gaten in die aanpak.''

Commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Zuid, stelt vast dat juist de gezinnen met de grootste problemen, de hulpverleners niet binnen laten.

''Nu wil de burgemeester precies weten waar de deur niet open gaat en op welke gronden die gezinnen hulp weigeren,'' zegt Boer. ''Dan kunnen we bezien op welke titel we wellicht alsnog binnen kunnen treden. Deze criminaliteit kunnen we absoluut niet tolereren en dat moet glashelder zijn.'' (PAUL VUGTS)

Foto: Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden