Cohen viert inauguratie Obama

Niet eerder is de ambtswoning van de burgemeester voor een dergelijke bijeenkomst gebruikt. Foto ANP/Marcel van Hoorn Beeld
Niet eerder is de ambtswoning van de burgemeester voor een dergelijke bijeenkomst gebruikt. Foto ANP/Marcel van Hoorn

Met hotdogs, marshmallows en veel 'gedeelde waarden' viert het Amsterdamse gemeentebestuur met een select gezelschap de inauguratie van Barack Obama.

Niet eerder is de ambtswoning van de burgemeester voor een dergelijke bijeenkomst gebruikt. Was die er ook geweest als John McCain had gewonnen? Gastvrouw wethouder Carolien Gehrels: ''We hebben dit pas na de verkiezingen besloten. Maar dit past bij het beleid van Amsterdam: open, internationaal en toekomstgericht.'' Een lichte politieke voorkeur voor deze president wil ze niet verhelen. ''Bush was veel conservatiever. Obama benadrukte onlangs nog de gelijkheid van homo- en heteroseksuelen. Dat heb ik Bush niet zien doen.''

Daarbij komt het goed uit dat dit jaar wordt gevierd dat kapitein Henry Hudson vierhonderd jaar geleden in dienst van de VOC Manhattan heeft ontdekt.

Gehrels spreekt het publiek toe. Ze heeft het over het begin van een nieuwe tijd en een gebeurtenis die de wereld inspireert. Consul-generaal Marjorie A. Ames ziet een nieuwe geboorte van vrijheid.

Lynn Kaplain-Buller van het American Book Centre geeft alle vips een tas met een shirt van Obama erin. Voor burgemeester Job Cohen is er ook nog een fotoboek van Obama waarin medewerkers van de winkel iets voor 'de burgervader' hebben geschreven. ''Cohen is voor hen ook een held,'' zegt Kaplain.

Als dominee Rick Warren het woord neemt, luistert het publiek in de balzaal, onder wie goed geklede en gekapte vertegenwoordigers van de Amerikaanse gemeenschap in Amsterdam en een paar gemeentelijke politici, beleefd.

En als Aretha Franklin het podium op komt, wordt gejoeld. Voor Obama blijft het bij een beschaafd applaus. Tijdens de speech van de president is hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier die enige die klapt als Obama zijn voorganger Bush bedankt.

Maar wat te zeggen als je na Obama aan het woord komt? ''Ik ben sprakeloos,'' zegt staatssecretaris Frans Timmermans, die behalve met Europese zaken ook belast is met internationaal cultuurbeleid en dus ook met de organisatie van het Hudsonfeest. De komst van Obama zal de band met de Verenigde Staten nieuw leven inblazen, zegt hij. ''We delen zo veel waarden.''

De Amerikaanse Allison ziet het met enige distantie aan. ''Kijk naar zijn benoemingen, naar zijn stilte over Gaza.'' Al die retoriek leidt tot een wicked spiral. Maar dat is nu geen welkome boodschap.

Zeker niet bij PvdA-Kamerlid John Leerdam. Hij draagt een grote button met de first black president. Eigenlijk had hij niet hier, maar in Washington kunnen zijn. ''Ik heb al een paar maanden geleden een uitnodiging voor de inauguratie gekregen, mocht Obama winnen. Maar ik ben Kamerlid en het viel moeilijk te combineren. Ik moest er vrijdag al zijn. Maar ik heb er wel spijt van.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden