Cohen toch de baas bij ramp Schiphol

AMSTERDAM - Bij een ramp op Schiphol moet de Amsterdamse burgemeester Cohen de hulpverlening coördineren.Dat hebben Cohen en zijn ambtsgenoten Schneiders en Weterings (respectievelijk Haarlem en Haarlemmermeer) vandaag tijdens een overleg voorgesteld aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Als zij het plan steunt, wordt Schneiders vanaf 1 januari 2008 waarschijnlijk niet de nieuwe 'rampenbaas' voor Schiphol.

De drie burgemeesters en de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Harry Borghouts willen dat de brandweerkorpsen en ambulancediensten in Kennemerland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland samenwerken in één rampenbestrijdingsorganisatie. Zo kunnen ernstige calamiteiten op Schiphol - en ook in het Noordzeekanaalgebied - volgens hen het beste worden bestreden.

De coördinatie van de hulpverlening bij een ramp op Schiphol is momenteel nog in handen van Amsterdam, maar zou begin 2008 worden overgenomen door veiligheidsregio Kennemerland. Daarin zou Haarlem, als grootste gemeente in het gebied, het hoofdkwartier worden. Een en ander is vastgelegd in een kabinetsbesluit.

Oud-burgemeester Pop van Haarlem was voorstander van dat plan. Pops opvolger Schneiders, de burgemeesters Cohen en Weterings en commissaris Borghouts willen het kabinetsbesluit echter ter discussie stellen. Voorwaarde is dat Kennemerland en de twee andere regio's hun eigen politiekorpsen houden. Ook justitie moet wat de bestuurders betreft niet onder de nieuwe veiligheidsregio vallen.

Dat Cohen zijn collega's op dat front steunt, is opmerkelijk. Tot voor kort vond de Amsterdamse burgemeester namelijk dat ook politie en justitie onderdeel moesten uitmaken van een nieuwe (grote) veiligheidsregio. Maar Cohen is onlangs van mening veranderd, stelt diens ambtsgenoot Schneiders. ''Door politie en justitie bij de discussie over een nieuwe veiligheidsregio voor Amsterdam en Kennemerland te betrekken, werd het een competentiestrijd. Wij hebben nu puur gekeken naar veiligheid.''

Als minister Ter Horst het nieuwe voorstel van tafel veegt, wil de Haarlemse burgemeester Schneiders het oorspronkelijke plan gewoon uitvoeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden