Cohen spreekt in China met twee activisten

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen heeft tijdens zijn bezoek aan de Olympische Spelen in Peking kans gezien twee mensenrechtenactivisten te spreken.

Cohen keerde gisteren terug van een kort bezoek aan China. De Nederlandse ambassade had de gesprekken georganiseerd.

Een van de gesprekspartners is actief in de advocatuur. ''Hij schetste geen vrolijk beeld. Dat spoort met wat de Nederlandse regering in haar laatste brief schetst,'' zei Cohen vanmorgen. Daarin wordt beschreven dat veel mensenrechtenactivisten de laatste tijd zijn gearresteerd of gedwongen zijn geweest Peking te verlaten. Dat gold niet voor deze advocaat, die volgens Cohen een zodanige positie heeft dat de autoriteiten hem niet op die manier aanpakken.

De andere gesprekspartner van Cohen is actief op het gebied van niet-gouvernementele organisaties. Deze was positiever, maar het werd Cohen wel duidelijk dat deze organisaties alleen een rol kunnen spelen als de overheid dat toelaat.

In Peking sprak Cohen ook met NOC*NSF en andere Nederlandse bezoekers over de Spelen van 2028. Er wordt nu onderzocht of Nederland moet proberen die Spelen binnen te halen.

Cohen is daar een voorstander van. ''Het zou heel goed zijn als we een gezamenlijke doelstelling hebben. De Olympische Spelen kan daar één van zijn.''
Volgens hem geeft dat 'een punt aan de horizon om naar toe te werken, ook in ruimtelijke zin'. De schaal van de Spelen in China heeft hem niet op andere gedachten gebracht. ''Dit kunnen we in Nederland ook.'' Of Amsterdam daar zijn naam aan moet verbinden, of een andere stad, moet volgens hem later worden bepaald.

Voor sport was in het programma van Cohen amper tijd. Hij zag alleen een wedstrijd van het vrouwelijke beachvolleybalteam. (ADDIE SCHULTE)

Eenactivist hangt een spandoek op valkbij het Olympisch Stadion in Peking. Foto EPA Beeld
Eenactivist hangt een spandoek op valkbij het Olympisch Stadion in Peking. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden