Update

Cohen richt alle pijlen op Rutte en Wilders

Cohen claimde dat een doorsnee gezin bij de VVD honderden euro's per jaar verliest, terwijl de allerhoogste inkomens er fors op vooruitgaan. Foto GPD Beeld
Cohen claimde dat een doorsnee gezin bij de VVD honderden euro's per jaar verliest, terwijl de allerhoogste inkomens er fors op vooruitgaan. Foto GPD

AMSTERDAM - Met nog vier dagen te gaan voor de verkiezingen gaat PvdA-leider Job Cohen vol in de aanval op VVD-leider Mark Rutte, die in de peilingen nog altijd ruim voorop gaat. In een speech voor de Jonge Socialisten in Utrecht zaterdag haalde Cohen uit naar Rutte en naar PVV-leider Geert Wilders. Premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende noemde hij niet.

Cohen spitste zijn speech toe op de vraag wie er de volgende premier van Nederland wordt, hij of Mark Rutte. Na ''het gedoe, de oneliners en de aandachttrekkerij'' moet de kiezer nu kijken naar de essentie. ''Kiezen wij voor één Nederland of voor een verdergaande tweedeling in Nederland? Kiezen wij voor een land met premier Rutte en misschien vice-premier Wilders - of komt er een regering onder mijn leiding? Dát is de keuze, gemakkelijker kan ik hem niet maken.''

Volgens Cohen kiest een kabinet onder Rutte voor grote verschillen tussen mensen. Een kabinet-Cohen wil ''echt proberen mensen bij elkaar te houden en de koopkracht voor lage en middeninkoms verbeteren. De hogere inkomens moeten dan een extra bijdrage leveren.'' Cohen gelooft dat hij de achterstand op Rutte nog kan inhalen voor de stemmbussen woensdag sluiten. De PvdA stond donderdag in de peilingen nog tien zetels achter op de VVD, vrijdagavond waren het er nog maar zes.

In zijn speech claimde Cohen dat een doorsnee gezin bij de VVD honderden euro's per jaar verliest, terwijl de allerhoogste inkomens er fors op vooruitgaan. De VVD ''duwt'' bijstandsmoeders volgens Cohen onder de armoedegrens, schrapt een derde van de sociale zekerheid en levert huurders over aan de vrije markt, zonder de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.

''De hypotheeksubsidie aan de allerrijksten houdt Mark Rutte in stand. Heilige landhuisjes noem ik dat. Landhuisjes waarvoor de subsidie in stand gehouden wordt op kosten van doorsneegezinnen. Beste Mark, laat ik er ook eens een oneliner tegenaan gooien: dat is niet aanpakken, dat is afpakken!'', aldus Cohen.

Hij waarschuwde ook voor samenwerking tussen Rutte en Wilders in een kabinet. ''Ik snap werkelijk niet dat een partij als de VVD, die zich liberaal noemt, bij voorkeur de samenwerking zoekt met een beweging als de PVV, die niet alleen de grenzen van onze rechtsstaat opzoekt en soms wil overschrijden, maar ook zo fundamenteel zondigt tegen de principes van de Verlichting.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden