Update

Cohen over NZ-lijn: 'We zijn amateurs'

Cohen vanmorgen voor het verhoor bij de enquêtecommissie: 'Wat de inhoud betreft speel ik een heel beperkte rol.' Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Cohen vanmorgen voor het verhoor bij de enquêtecommissie: 'Wat de inhoud betreft speel ik een heel beperkte rol.' Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - De enquêtecommissie Noord/Zuidlijn kreeg vanmorgen college. Docent: burgemeester Job Cohen. Kern van zijn verhaal: hij speelt een heel kleine rol bij het project.

In ruim twee weken openbare verhoren is een inktzwart beeld geschetst: Amsterdam begon slecht voorbereid aan een experimenteel project, met gebrek aan deskundigheid en gammele contracten. Op de laatste verhoordag mocht de enige resterende bestuurder die er vanaf dag één bij was, uitleggen hoe het zo ver kon komen.

Cohen negeerde de eerste vraag (hoe vaak sprak het college over de Noord/Zuidlijn?) en begon een betoog over zijn taken. ''Als benoemde burgemeester moet je, als het over de politiek gaat, een afstandelijke rol spelen.'' Verder zorgt hij voor 'een ordentelijk verloop van de besluitvorming' en 'eenheid van besluitvorming'. ''Wat de inhoud betreft speel ik een heel beperkte rol. Dat geldt voor een project als de Noord/Zuidlijn in het bijzonder. Er is een wethouder speciaal aangesteld voor dat project.'' Even later: ''Ik zat er een heel end vanaf.'' En de burgemeester voert geen 'inhoudelijke toets' uit op collegebesluiten.

Het stadsbestuur is de afgelopen jaren afgegaan op adviezen van professionals, aldus Cohen. ''We zijn uiteindelijk allemaal amateurs.'' En dat kan niet anders: bestuurders moeten varen op de adviezen van deskundigen, aldus Cohen, en vragen zo nodig een second opinion.

Hij benadrukte het belang van de Noord/Zuidlijn ('de slagader van de Randstad') en 'de ingewikkeldheid van het project'. Dat laatste gebeurde commissielid Frank de Wolf iets te vaak: ''Je kunt je niet de hele tijd verschuilen achter: dit is een ingewikkeld project.''

Cohen sprak van 'een lerende organisatie', fouten zijn onvermijdelijk. Hij heeft de indruk dat de raad in 2002, toen ze instemde met de metroaanleg, goed was geïnformeerd. Hij hoorde destijds geen geluiden dat de aanleg duurder zou worden dan voorzien en heeft 'geen herinnering' aan discussies in het college of er wel genoeg geld was voor tegenvallers. Hij zei niet te weten of in 2002 is overwogen extern advies in te winnen over de financiële haalbaarheid van het project (wat uiteindelijk niet gebeurde). (BAS SOETENHORST)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden