Cohen: 'Onderzoek Haren moet vooral zorgvuldig'

De commissie-Cohen, die onderzoek doet naar de Facebookrellen 4 weken geleden, heeft vrijdagmiddag uitvoerig gesproken met inwoners van Haren, ondernemers en politiemensen. De voormalige PvdA-leider wilde tijdens het eerste bezoek van de commissie van betrokkenen zelf horen wat ze in de nacht van 21 op 22 september hebben meegemaakt.

Job Cohen in Haren Beeld anp
Job Cohen in HarenBeeld anp

Cohen sprak tijdens twee besloten bijeenkomsten met betrokkenen. Volgens hem moet het onderzoek 'zo snel mogelijk, maar vooral zorgvuldig gebeuren'. Cohen begrijpt de kritiek dat het onderzoek, waarvoor hij een half jaar nodig denkt te hebben, in de ogen van veel mensen lang duurt. 'Maar anders krijgen we te horen dat we het niet goed hebben uitgezocht. Dan zitten we daar weer mee.'

De commissie-Cohen onderzoekt op verzoek van de driehoek (politie, justitie en de gemeente Haren) hoe het kon gebeuren dat een simpele verjaardagsuitnodiging van een 16-jarig meisje op Facebook leidde tot een massale bijeenkomst waar duizenden jongeren op afkwamen. Dat mondde vervolgens uit in een uren durende veldslag met honderden politiemensen, plunderingen en vernielingen.

De commissie kijkt niet alleen naar hoe gemeente en politie hebben geopereerd, maar ook naar de rol van de (sociale) media en de jongerencultuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden