Update

Cohen onderscheiden bij afscheid

Job Cohen (L) ontvangt bij zijn afscheid de Gouden ere-medaille van de stad Amsterdam, uit handen van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. Foto ANP Beeld
Job Cohen (L) ontvangt bij zijn afscheid de Gouden ere-medaille van de stad Amsterdam, uit handen van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. Foto ANP

AMSTERDAM - Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen heeft woensdag de gouden medaille van de hoofstad ontvangen. Hij kreeg deze hoogste onderscheiding van de gemeente bij zijn afscheid van de Amsterdamse politiek. Daarbij waren naast de huidige gemeenteraad en het stadsbestuur ook onder andere oud-raadsleden en -bestuurders aanwezig.

Alle burgemeester krijgen de gouden medaille bij hun afscheid. In het exemplaar van Cohen zijn de woorden Audi et alteram partem (Hoor ook de andere zijde) gegraveerd. Die verwijzen onder meer naar de inzet van de PvdA'er om verschillende bevolkingsgroepen tot elkaar te brengen.

Cohen trad onlangs af als burgemeester van Amsterdam om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden. Hij was ruim negen jaar de hoogste burger van de hoofdstad.

De oud-burgemeester noemde Amsterdam in zijn afscheidstoespraak in sociaal, cultureel en politiek opzicht ''een bijzondere plaats in de wereld''. ''Ga naar het buitenland en je zwelt van trots over onze prachtige stad.'' Hij zei dat het burgemeesterschap hem meer heeft gebracht dan hij had verwacht.

Cohen ging nog eens in op een van de belangrijkste thema's tijdens zijn burgemeesterschap: de relatie tussen verschillende bevolkingsgroepen. ''Migratie en integratie, waar Amsterdam al eeuwen ervaring mee heeft, zijn nooit gemakkelijk geweest, maar ze hebben ook veel te bieden.'' Zo wees hij erop dat veel kinderen van immigranten het uitstekend doen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Remine Alberts (SP), het langstzittende gemeenteraadslid van Amsterdam, zei in haar toespraak dat Cohen als burgemeester ''een dikke voldoende'' verdient. Zij roemde onder meer zijn pogingen om etnische spanningen tegen te gaan na de moord op filmmaker Theo van Gogh. ''Jij was de aanvoerder van al die mensen die ervoor zorgden dat de stad niet ontplofte.''

''Het zijn negen succesvolle jaren geworden'', sprak waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher (PvdA). Hij bracht in herinnering hoe Cohen het eerste homohuwelijk ter wereld sloot en ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima trouwde. ''U vertegenwoordigde ons allemaal op zeer memorabele momenten in de geschiedenis van de stad.''

GroenLinks-lijsttrekker Maarten van Poelgeest roemde Cohen om zijn vermogen om naar anderen te luisteren, zijn grote interesse in mensen en zijn talent om de rust te bewaren tijdens hectische momenten. ''Jij bent de afgelopen negen jaar Amsterdammer geworden en omgekeerd heeft ook de stad jou in de armen gesloten.

Bij het afscheid waren onder anderen oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en oud-wethouder van de hoofdstad, tevens ex-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst aanwezig. Cohen kreeg twee staande ovaties. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden