Cohen onder vuur wegens lesbrief

AMSTERDAM - De oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben donderdag fikse kritiek geuit op burgemeester Job Cohen wegens zijn rol bij de totstandkoming van een omstreden lesbrief aan scholen.Die kostte in maart wethouder Hennah Buyne (onderwijs) de kop.

De partijen nemen het Cohen kwalijk dat hij twee keer met Buyne over de inhoud van de brief heeft gesproken, maar daarover zweeg tijdens de twee debatten van de gemeenteraad over het schrijven. De burgemeester adviseerde zijn collega dat de brochure niet over Geert Wilders moest gaan. ''U heeft de raad op het verkeerde been gezet en foutief geïnformeerd'', aldus Laurens Ivens van de SP.

De lesbrief over de vrijheid van meningsuiting raakte in opspraak door een passage die, ondanks de waarschuwingen van Cohen, toch leek te verwijzen naar Wilders. Tijdens het eerste raadsdebat ontkende Buyne zich met de inhoud bemoeid te hebben, hoewel dat wel het geval was. De burgemeester was daarbij aanwezig, maar mengde zich niet in de discussie. ''Ik was gewoon niet alert'', verklaarde hij donderdag.

Toen Cohen zich naar eigen zeggen later realiseerde dat de wethouder verkeerde informatie had verstrekt, sprak hij daarover met haar. Naar aanleiding van dat gesprek stuurde Buyne een brief aan de gemeenteraad, waarin ze toegaf zich wel met de inhoud bezig te hebben gehouden. Hoewel ze tijdens het daaropvolgende debat een motie van afkeuring overleefde, besloot ze toch op te stappen.

Ivar Manuel van D66 zei donderdag het vreemd te vinden dat de burgemeester er ook tijdens de tweede raadsvergadering het zwijgen toe deed.''Iedereen zag hoe moeilijk Buyne het had. U zat erbij en keek ernaar en deed niets.''

Overigens liet Cohen donderdag weten dat zijn gesprek met Buyne over de verkeerde informatie die zij had verstrekt, ook tijdens een vergadering van het college van burgemeester en wethouders aan de orde is geweest. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden