Update

Cohen neemt het officieel over van Bos

Job Cohen (L) en Wouter Bos tijdens een PvdA-congres in 2009. ANP Beeld
Job Cohen (L) en Wouter Bos tijdens een PvdA-congres in 2009. ANP

NIJMEGEN - PvdA-leden verzamelen zich zondag in Nijmegen voor het verkiezingscongres. De bijeenkomst is het moment van de wisseling van de wacht: Wouter Bos zwaait officieel af als politiek leider en Job Cohen moet definitief worden gekozen tot lijsttrekker.

Tijdens een persoonlijk dankwoord van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zondagochtend kreeg Wouter Bos een staande ovatie. Volgens haar heeft Bos als geen ander laten zien dat een ''sterk hart'' en een ''sociaal hart'' samen kunnen gaan.

Nadat zaterdag de leiders van CDA, SP, VVD en ChristenUnie hun zegje deden, zijn zondag de ogen gericht op Cohen. De SP daagde hem uit om al voor de verkiezingen te kiezen voor een links blok. CDA-leider Jan Peter Balkenende duidde dat hij Cohen op economisch gebied redelijk onervaren vindt en dat een beetje bezuinigen volgens Balkenende niet zal helpen.

De PvdA'ers stellen zondag ook de kandidatenlijst vast voor de verkiezingen van 9 juni, waarbij het de vraag is of bekende Tweede Kamerleden als Lia Roefs, Mei Li Vos en Paul Kalma wat hoger op de lijst kunnen komen. Op de voorlopige lijst is Ahmed Marcouch de eerste nieuwkomer op de vijftiende plaats.

Overigens melden niet alleen PvdA-leden zich in Nijmegen, want studenten hebben al aangekondigd dat ze het congres zien als een goede mogelijkheid om te pleiten voor het behoud van de basisbeurs en tegen de komst van een sociaal leenstelsel. De komst van het sociaal leenstelsel staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA dat zondag besproken wordt. Er zijn wijzigingsvoorstellen ingediend om de basisbeurs te behouden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden