Update

Cohen neemt gas terug op Wallen

Meerdere partijen in de gemeenteraad stelden dat het stadsbestuur te snel gaat met de transformatie van de Wallen. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Meerdere partijen in de gemeenteraad stelden dat het stadsbestuur te snel gaat met de transformatie van de Wallen. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - De plannen voor de transformatie van de Wallen worden pas verder uitgevoerd als de gemeenteraad ermee heeft ingestemd. Met die toezegging kwam burgemeester Job Cohen woensdag na felle kritiek uit de raad. Alle partijen vinden dat de gemeente te hard van stapel is gelopen, onder andere door de van Charles Geerts aangekochte prostitutiepanden al te laten ontwikkelen voor andere bestemmingen.

''Het college van b. en w. maakt de raad monddood,'' zei VVD-raadslid Marijn Ornstein.

''Achteraf kan ik me de kritiek voorstellen,'' zei Cohen. Hij zei de gang van zaken rond de Geertspanden te betreuren.

Cohen zei dat er geen 'onomkeerbare besluiten' zullen worden genomen voordat de raad in mei een oordeel heeft gegeven over de voorstellen. Zo worden geen prostitutiepanden gekocht met steun van de gemeente.

Stadsdeel Centrum zal voorlopig de bestemming van aangekochte prostitutiepanden niet veranderen. Zo kunnen die dienen als 'uitruil' voor bordelen die elders moeten vertrekken.

Een andere reden voor kritiek was dat bordeelexploitanten aan het Singel geschrokken waren toen ze onlangs te horen kregen dat de gemeente mogelijk de bestemming van hun panden zal veranderen, als ze niet vrijwillig weggaan. Prostitutie wordt dan onmogelijk.

Cohen zei dat de onrust onder ondernemers te begrijpen, maar dat deze methode nu eenmaal onderdeel is van de plannen. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden