Cohen mag pedo verstoren

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie mag voorlopig doorgaan met het hinderlijk volgen van de zestigjarige zedendelinquent Joep M. uit Amsterdam.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) fluit korpschef Job Cohen niet terug, zegt een woordvoerder van het ministerie. ''De gemeente kan dit instrument gebruiken. Het ministerie doet geen uitspraak over de proportionaliteit van de maatregel. Dat moet een rechter doen. Dan zal die persoon naar de rechter moeten stappen.''

Cohen had de minister in een brief om haar mening over de verstoring gevraagd. Verstoring werd tot nu toe alleen ingezet bij mensen van wie een terroristische dreiging uitging.

Joep M. werd in 2004 gearresteerd wegens seksueel misbruik van verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in een ruimte aan Nieuwendammerdijk in Noord. Voor de rechtbank ontkende M elke pedoseksuele interesse. ''Als ik geinteresseerd was geweest in het betasten van vagina's en borstjes dan was ik wel naar Afrika gegaan als vrijwilliger. Dan had ik er een half dozijn per dag kunnen pakken.''

Nadat hij in 2006 tot 4,5 jaar cel was veroordeeld is hij in het najaar van 2007 vrijgekomen. Toen bleek dat M. zich weer opwierp als hulpverlener en contact zocht met gehandicapte kinderen, besloot de Amsterdamse driehoek -burgemeester, hoofdofficier en korpschef- tot 'verstoring'.

Dit houdt in dat agenten posten in zijn straat en hem geregeld bellen. Bovendien werden ouders van gehandicapte kinderen voor hem gewaarschuwd.

Ook is M.'s website uit de lucht gehaald. Op de website deed hij zich voor als hulpverlener die het leven van gehandicapte kinderen kan verlichten.

Volgens M.'s advocaat, Paul Snijders, is er geen wettelijke basis voor de verstoring. De advocaat overlegt met M. over het aanspannen van een kort geding of een bodemprocedure om het 'het stalken door de overheid' te beëindigen.

''Hoe lang gaat deze verstoring duren? Hoe kan iemand die zijn straf heeft uitgezeten op deze manier zijn normale leven oppakken? Bovendien heeft hij helemaal geen terroristische banden,'' aldus M.'s raadsman.

Volgens hem is zijn cliënt niet van plan te verhuizen vanwege de verstoring. (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden