Cohen: ik ben on-Haags en dat blijf ik

Job Cohen is niet van plan zijn politieke stijl te veranderen. 'Ik ga niet anders doen, dan ik ben. Ik wil het ook niet anders doen'. Dat zei de veelgeplaagde PvdA-leider vanmiddag in het tv-programma Buitenhof.

Michiel van der Geest
Job Cohen Beeld anp
Job CohenBeeld anp

Volgens Cohen is hij 'on-Haags', en zijn daar 'ontzettend veel mensen' blij mee. 'Iedereen zegt: ga daar alsjeblieft mee door, doe het op jouw manier. Als ik hoor wat er allemaal op het spel staat, denk ik, ja, daar ga ik mee door.'

Volgens Cohen zwemt hij tegen de stroom in, en 'moet je daar sterk voor wezen.' De PvdA staat in de laatste peiling van Maurice de Hond op 16 Kamerzetels.

Wel vindt Cohen dat de partij moet vernieuwen. Dat zou moeten gebeuren aan de hand 'van de oude sociaaldemocratische waarden'. De ideologische veren, ooit afgeschud door Wim Kok, moeten terug. De partij is daar op allerlei verschillende terreinen mee bezig, aldus Cohen.

Hij wil daarmee bereiken dat 'de verschillende groepen in Nederland allemaal het gevoel hebben dat ze ertoe doen'. Een apart visiestuk van hem is daarvoor niet nodig, meent Cohen. Wel gaat hij zich 'stevig bemoeien' met het project 'Van Waarde', een ideologisch stuk van de Wiarda Beckmann-stichting. Dat is het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Dieptepunt
Cohen zei verder dat hij het interview met partijvoorzitter Lilianne Ploumen, afgelopen dinsdag in de Volkskrant, het dieptepunt vond in zijn anderhalf jaar durend fractievoorzitterschap.

Volgens Cohen was de kritiek bekend, maar was hij 'niet blij' met de manier waarop Ploumen haar kritiek uitte. 'Dat doe je niet in het openbaar.'

Volgens Cohen kunnen hij en Ploumen nu 'goed genoeg' met elkaar omgaan in het belang van de partij. Maar 'normaal' is de omgang niet, aldus Cohen.

Voor het eerst
Het was voor het eerst dat Cohen in de media inging op de ontwikkelingen van afgelopen week in zijn partij. Maandagavond kondigde partijvoorzitter Liliane Ploumen onverwacht aan haar functie begin volgend jaar te zullen neerleggen.

Dinsdag uitte ze in een interview in de Volkskrant felle kritiek op Cohen. Hij zou te onzichtbaar zijn, en zich te weinig hebben ingezet voor verregaande linkse samenwerking. Verder zei ze te hopen dat meerdere kandidaten zich bij volgende verkiezingen zouden melden voor het lijsttrekkerschap.

Tijdens een daarop volgende fractievergadering spraken zijn fractiegenoten het vertrouwen uit in Cohen. De punten van kritiek waren herkenbaar en niet nieuw, meenden ze, en daar moest hard aan worden gewerkt. Ook werden Jacques Monasch en Sharon Dijksma aan het fractiebestuur toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden