'Cohen fout met liberale islam'

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen moet erkennen dat hij zelf grote fouten heeft gemaakt in het dossier van de Westermoskee. Hij moet de schuld niet op anderen af schuiven.

Dat stelt VVD-deelraadslid Gertjan Neerhof in een reactie op uitspraken van Cohen in diverse media. Cohen nam dit weekeinde afstand van de vroegere pogingen om de ontwikkeling van de islam in een liberale richting te stimuleren. Volgens hem past dat niet bij de scheiding van kerk en staat.

Hij verwees onder andere naar stadsdeel De Baarsjes, dat in 2006 een convenant met moskeeorganisatie Milli Gorus sloot over de Westermoskee waarin de liberale richting werd vastgelegd.

Het viel ook VVD-raadslid Bas van 't Wout op dat Cohen nu een andere toon aanslaat over de koers van de Westermoskee. ''Of ik heb heel andere debatten meegemaakt.'' In het verleden heeft Cohen geen afstand genomen van het idee dat de Westermoskee een liberale islam zou verkondigen.

Volgens Neerhof is Cohen 'vanaf het begin zelf direct betrokken geweest bij de gesprekken over de te volgen liberale koers bij de nieuw te bouwen Westermoskee'. ''Hij doet nu alsof hij daar zelf met verbazing naar heeft staan kijken, maar heeft toch echt ook zelf aan de teugels getrokken. Samen met Haci Karacaer, de toenmalige liberale voorman van Milli Gorus, en oud-stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren.'' Neerhof noemt hen 'de drie musketiers van de Westermoskee'. ''Cohen weet van de hoed en de rand. Het hele dossier heeft voor hem nul geheimen.''

In het verleden hebben met name CDA en VVD zich afgekeerd tegen de pogingen vanuit de overheid de ontwikkeling van de islam in een bepaalde richting te sturen. Dat ging toen niet alleen over de Westermoskee, maar ook over het islamitisch debatcentrum Marhaba. Cohen heeft zich voor dat centrum zeer ingespannen.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen vindt het 'zeer opvallend' dat Cohen nu doet voorkomen alsof hij zelf geen voorstander was van deze pogingen. ''Het stond letterlijk en heel expliciet in de stukken die we van de gemeente over Marhaba kregen. Dat had dat nu ontkend, klopt niet.''

Ook met betrekking tot de Westermoskee is het 'opmerkelijk' dat Cohen achteraf afstand neemt van de wens daar een bepaalde vorm van islam mee te stimuleren.

Inhoudelijk lijkt Cohen nu meer op de lijn van het CDA te zitten, zegt Limmen. ''Dat verwelkomen we uiteraard. Laten we onze energie niet meer steken in het ontwikkelen van nieuwe vormen van de islam, maar het goed regelen van inburgerings- en taalcursussen.'' (HET PAROOL)

VVD: Burgemeester Cohen moet erkennen dat hij zelf grote fouten heeft gemaakt in het dossier van de Westermoskee. Foto ANP Beeld
VVD: Burgemeester Cohen moet erkennen dat hij zelf grote fouten heeft gemaakt in het dossier van de Westermoskee. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden