Cohen eist ander logo actiegroep

null Beeld

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen wil dat actiegroep Ai! Amsterdam stopt met het gebruiken van die naam en het bijbehorende beeldmerk. Dat heeft Cohen woensdag gezegd in een gesprek met de actiegroep over de terrasregels in stadsdeel Centrum. De initiatiefnemers van Ai! Amsterdam hebben meteen laten weten niet op de eis van de burgemeester in te gaan.

Volgens Cohen brengen de actievoerders het imago van de stad en de promotiecampagne I Amsterdam van de gemeente schade toe door het gebruik van hun logo.

Als de actievoerders de naam toch blijven gebruiken, moeten zij 'de consequenties daarvan aanvaarden', aldus de burgemeester. Volgens een woordvoerder stapt de gemeente dan naar de rechter.

Opmerkelijk is dat de website I Ambtenaar, die ook een logo heeft dat is afgeleid van dat van I Amsterdam, dat logo wel mag gebruiken. Volgens een woordvoerder van de burgemeester wordt het I Amsterdamlogo wel degelijk beschermd, maar geeft de gemeente in bepaalde gevallen toestemming voor het gebruik van een variatie daarop.

''Maar alleen als de organisatie niet commercieel is en als de uitgangspunten aansluiten bij de doelstelling van I Amsterdam,'' aldus de woordvoerder. ''Bovendien heeft Ai!Amsterdam het logo laten registreren. Daarom moeten wij nu wel actie ondernemen.''
De actievoerders vinden de eis van Cohen 'een beetje kinderachtig'. ''Cohen beticht ons ervan dat we de stad schade toebrengen door het gebruik van de naam Ai!Amsterdam. Onzin, het is juist de gemeente die de stad schade toebrengt met alle onzinnige regeltjes,'' zegt Rogier van Kralingen van Ai!Amsterdam.

De discussie wierp volgens Van Kralingen een schaduw over een verder 'informatief gesprek' met de burgemeester en stadsdeelvoorzitter Els Iping. ''Zij vinden het kennelijk belangrijker dat wij stoppen met het gebruik van dat logo, dan dat we een oplossing vinden voor het probleem.''

De actievoerders waren tevreden over de toezegging van de burgemeester dat staand drinken op het terras weer wordt getolereerd: zolang cafébezoekers binnen de terrasgrens blijven en geen overlast veroorzaken, zal de gemeente geen boetes uitdelen.

Van Kralingen zou graag zien dat ook andere regeltjes die er volgens de actiegroep voor zorgen dat Amsterdam steeds truttiger wordt, ook verdwijnen. Cohen en Iping stellen echter dat de overlast op straat van horecazaken fors is toegenomen sinds de invoering van het rookverbod, en dat die regels nodig zijn om de overlast aan te pakken.

Ai!Amsterdam, een actiegroep die bestaat uit een tiental 'bezorgde burgers', voert sinds juli actie voor minder 'nutteloze en niet te handhaven regeltjes die de stad veranderen in een stiltegebied'. De actievoerders zamelden handtekeningen in en hielden begin juli een demonstratie door de Noordermarkt te veranderen in het grootste staande terras van Nederland.

Binnenkort gaan de actievoerders, op verzoek van de burgemeester, het gesprek aan met bewoners van de Noordermarkt. Die klagen al jaren over overlast van cafés op en rond het plein. Ook gaat de actiegroep in op de uitnodiging van Cohen en Iping om mee te praten over regeltjes voor horecazaken. (JASPER KARMAN)

www.aiamsterdam.nl

Het logo van de promotiecampagne van de stad Amsterdam Beeld
Het logo van de promotiecampagne van de stad Amsterdam
Het gewraakte logo Beeld
Het gewraakte logo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden