Cohen begrijpt inbraak

AMSTERDAM - De rechtse oppositie in de Amsterdamse gemeenteraad hapte even naar adem na het betoog gistermiddag van burgemeester Job Cohen over actievoeren in de jaren tachtig. ''Op z'n minst is de suggestie gewekt dat er sympathie bestaat voor een inbreker,'' zei VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg, toen hij van zijn eerste verbazing was bekomen.

''Ook ik kreeg de indruk dat het onder bepaalde voorwaarden wel oké is de wet te overtreden,'' viel CDA-collega Maurice Limmen hem bij.

Hun verontwaardiging betrof de wijze waarop Cohen zich mengde in het debat binnen GroenLinks over het actieverleden van ex-Kamerlid Wijnand Duyvendak.

Dat de raad erover sprak, kwam door uitspraken van GroenLinkswethouder Maarten van Poelgeest vorige week in Nova. Daar zei hij dat sommige buitenwettelijke acties, gericht op 'een hoger doel', zijn toegestaan. Voorwaarde is dat de actievoerders zich naderhand bekendmaken, zodat de rechter zich kan uitspreken. Van Poelgeest beaamde dat het bijvoorbeeld kan gaan om een inbraak in het stadhuis, om documenten over de Noord/Zuidlijn te openbaren.

CDA en VVD vinden dat niet kunnen, een wethouder die 'aanzet' tot wetsovertredingen. Ze wilden van Cohen horen dat Van Poelgeest niet namens het college sprak en dat de burgemeester - net als GroenLinks-leider Femke Halsema - iedere buitenwettelijke actie afwijst.

In plaats daarvan schaarde Cohen zich volledig achter Van Poelgeest, in een in nauwe samenspraak met hem opgesteld betoog. Dat begon ermee dat iedereen zich 'natuurlijk' aan de wet moet houden. Vervolgens volgde hij precies de argumentatie van degenen die sympathiek staan tegenover de inbraak van Duyendak, in 1985, bij het ministerie van Economische Zaken, waardoor plannen voor kernenergiecentrales op straat belandden.

''De rechtsstaat is een levend rechtssysteem, dat continu in verandering is,'' zei Cohen. ''Zo zijn de mogelijkheden nú om via de Wet Openbaarheid van Bestuur 'geheimen' boven water te krijgen, aanzienlijk groter dan 25 jaar geleden. Voor een goede beoordeling van daden moet men die dan ook vooral niet los zien van de historische context waarin ze gepleegd werden.''

De kritiek van CDA en VVD werd niet gedeeld door de (grote) linkse meerderheid in de raad. De enige kanttekening uit linkse hoek bij de rol van Van Poelgeest in de Nova-uitzending kwam notabene van GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini: ''Hij had misschien moeten zeggen: op als-dan-vragen geef ik geen antwoord.'' (BAS SOETENHORST)

Foto Juan Vrijdag Beeld
Foto Juan Vrijdag
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden