Update

Coffeeshops weten niet meer wat gemeente wil

De belangrijkste boodschap vanuit de coffeeshopbranche: Amsterdam moet minder naar het kabinet luisteren en meer haar eigen weg volgen. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
De belangrijkste boodschap vanuit de coffeeshopbranche: Amsterdam moet minder naar het kabinet luisteren en meer haar eigen weg volgen. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Hij is even terug uit Frankrijk 'vanwege enkele crematies en begrafenissen.' Maar Leo Jacobs, ooit duoraadslid voor de Groenen, laat de gelegenheid niet voorbij gaan om in de Stopera zijn steun voor het gedoogbeleid uit te spreken.

Jacobs kreeg gisteren applaus van de coffeeshophouders met zijn pleidooi voor 'burgerlijke ongehoorzaamheid'.

De coffeeshopbranche kon gisteren in de Stopera zijn mening geven over het nieuwe beleid. Probleem is wel dat dit beleid nog in nevelen is gehuld en niemand precies weet wat de situatie is.

Er is een notitie van burgemeester Job Cohen, maar die heeft op dit moment 'een non-status', zegt ambtenaar Hans Huijssoon.

Amsterdam is in afwachting van een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken die duidelijk moeten maken wat de minimale afstand tussen coffeeshops en scholen moet worden.

Cohen ging ervan uit dat het 250 meter was. Dat zou leiden tot sluiting van 43 van de 282 coffeeshops. Maar de burgemeester voert die regeling met tegenzin uit. De coffeeshopeigenaren moeten nu bondgenoot worden. ''Wat voor list kan Cohen verzinnen?'' vraagt Huijssoon de coffeeshophouders.

Grens van 75 meter
Michael Veling, naast coffeeshophouder ook deelraadslid in Centrum, weet wel wat. Waarom sluit Amsterdam zich aan bij Maastricht, waar een grens van 75 meter is getrokken? ''Laten we dat ook doen en zien of de raketten uit Den Haag dan komen.''

Meliger is het voorstel om een grens van 250 centimeter rond de scholen te trekken. Maar ze zijn het er allemaal over eens dat Amsterdam zelf het beleid moet bepalen en dat niet moet laten opleggen door Den Haag.

In de branche heerst ook verwarring over wat Cohen werkelijk wil. Aan de ene kant prijst Cohen het gedoogbeleid. Maar aan de andere kant loopt de gemeente nu min of meer in de pas met het regeringsbeleid. Zelfs een huiswerkinstituut op de Nieuwezijds Voorburgwal telt mee als school.

En dan is er nog het beleid rond de Wallen, waar de helft van de coffeeshops zou moeten verdwijnen.

Drugsdeskundige August de Loor vraagt zich af of Amsterdam zijn rol als koploper in het gedoogbeleid verliest.

De coffeeshops worden, als het om de Wallen gaat, afgeschilderd als 'een criminogene functie', merkt horeca-adviseur Khalid Berdouni op. ''Het lijkt wel alsof de oorlog is verklaard aan de coffeeshops.''

Terwijl het anders kan. De coffeeshops zouden 'partner' kunnen zijn in het succesvolle drugsbeleid, zegt Berdouni. Maar dan zou er wel onderscheid moeten worden gemaakt tussen coffeeshops die zich verantwoordelijk opstellen en de softdrugsverkopers die er een potje van maken. Hij wijst op een afspraak tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Binnenlandse Zaken en Justitie dat er andere maatregelen dan sluiting kunnen worden genomen.

Het verdere verloop blijft onduidelijk. Eerst maar wachten op Den Haag. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden