Plus

Coffeeshops vinden sluiting symboolpolitiek: 'Het is wel mijn brood'

Omdat ze te dicht bij een school zitten, moeten acht coffeeshops sluiten. 'Bewijsdrang,' zegt een van de coffeeshopeigenaren. Afspraak is afspraak, stelt de burgemeester.

De eigenaar van Mellow Yellow haalde negenduizend handtekeningen op tegen sluiting van zijn coffeeshop Beeld Rink Hof
De eigenaar van Mellow Yellow haalde negenduizend handtekeningen op tegen sluiting van zijn coffeeshopBeeld Rink Hof

Het is woensdagavond 18.00 uur en het gele rolluik van Mellow Yellow op de Vijzelgracht komt langzaam in beweging. Het eerste groepje mannen stond al even te wachten om naar binnen te mogen.

Nu de deuren open zijn, loopt de zaak in rap tempo vol. Amper tien minuten later is de ruimte gevuld met wietdampen van rokende toeristen en buurtbewoners.

Geen uitzondering, zegt eigenaar Johnny Petram (33) en hij laat op zijn telefoon een filmpje zien van een wachtrij van de toonbank tot buiten op de stoep. Een zaterdag zeker? "Nee hoor, gewoon dinsdagavond."

Space Mountain
Petram werkte sinds 2008 als manager bij Mellow Yellow, totdat hij de boel overnam in 2013. De omstandigheden leken goed: het Luzac College zou verhuizen, waarmee de zaak geen school meer zou hebben binnen een afstand van 250 meter.

Maar wat bleek, hij kreeg daar een kappersopleiding om de hoek voor terug én een gemeentelijke brief waarin werd gemeld dat hij de deuren van de allereerste Amsterdamse coffeeshop, geopend in 1972 aan de Weesperzijde, per 1 januari moet sluiten.

Zeven collega's wacht eenzelfde lot: nog één coffeeshop in Centrum, twee in West en vier in Zuid.

Nu de deuren open zijn, loopt de zaak in rap tempo vol Beeld Rink Hof
Nu de deuren open zijn, loopt de zaak in rap tempo volBeeld Rink Hof

Eén coffeeshophouder zegt zich er al bij te hebben neergelegd, een ander is teleurgesteld en vindt het onrechtvaardig dat hij als kleine ondernemer moet sluiten, terwijl hij zich al dertig jaar netjes aan de regels houdt.

Yjasser Millhim, al zeventien jaar eigenaar van coffeeshop Space Mountain in Zuid, is woest. De coffee­shop­houders zijn volgens hem slachtoffers van de bewijsdrang van de burgemeester. "Na maatregelen openen we nu pas om zes uur 's avonds, als de scholen al lang uit zijn. Waarom is het dan nodig de coffeeshop helemaal te sluiten?"

De beslissing van Van der Laan om de coffeeshops te sluiten, hoewel hij het afstandscriterium symboolpolitiek noemde, zit ondernemers dwars: hij moet niet, maar hij wil wel. "De burgemeester noemt het een symbolisch besluit," zegt Millhim, "maar symbolisch betekent wel mijn brood."

De ondernemers en de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) zijn tegen het sluiten van de coffeeshops en waarschuwen voor de gevolgen, zoals het toenemen van blowen op straat en illegale verkoop door straatdealers en souvenirshops. Ook zou goede voorlichting in de zaken niet meer te garanderen zijn, omdat de coffeeshops die wel open blijven, de aanloop niet kunnen opvangen.

"De grootste toeristische attractie van de stad zit hiernaast, de Heineken Experience, en veel van die toeristen lopen ook hier even naar binnen," zegt Petram van Mellow Yellow. "Als wij dicht zijn, lopen die allemaal door naar coffeeshops waar het al heel druk is."

Sociale functie
Voorzitter van de BCD Joachim Helms vindt het spijtig dat met het sluiten van de coffeeshops ook hun buurtfunctie verdwijnt. "Ze vervullen een sociale functie. Bezoekers kennen de buurt, weten wat er speelt."

Zelfs in het drukke centrum, bij Mellow Yellow, komt de buurt samen. Petram: "Er komt hier dagelijks een vrouwtje van in de zeventig, niet om te blowen, maar voor een kop thee en een praatje met de jongeren."

Petram is boos, maar hij probeert moed te houden. GroenLinks, PvdA, D66 en SP hebben Kamervragen gesteld over het besluit dat vandaag in de gemeentelijke raadscommissie wordt besproken.

Petram haalde negenduizend handtekeningen op tegen sluiting en zal inspreken in de hoop Van der Laan op andere gedachten te brengen. Want als het aan hem ligt, blijft hij de onder het rolluik doorkruipende klanten nog jaren met open armen ontvangen.

Lees ook: Van der Laan houdt vast aan sluiting coffeeshops bij scholen

Afstandscriterium

De coffeeshops High Time en Lucifera in West, Space Mountain, Today, De Graal en De Kroon 3 in Zuid en Mellow Yellow en Biba in Centrum moeten dicht, bevestigt een woordvoerder van de burgemeester.

Eberhard van der Laan liet eind november weten zich aan zijn afspraak te willen houden die hij in 2011 met de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, had gemaakt. Amsterdam hoefde de wietpas niet in te voeren waardoor toeristen de shops konden blijven bezoeken, maar moest dan wel voldoen aan het afstandscriterium: shops die minder dan 250 meter verwijderd zijn van scholen, moeten sluiten.

Elf coffeeshops zijn sindsdien al gesloten en van de overige veertien die onder het afstandscriterium vallen, mogen er zes voorlopig openblijven, omdat de Amsterdamsche School aan de Nieuwezijds Voorburgwal zal verhuizen.

Het gaat om Resin, Mediterrané, Utopia, De Kroon 2, De Kuil en El Guapo. Mocht er geen nieuwe school in het gebouw komen, dan kunnen deze coffeeshops weer een gedoogverklaring aanvragen.

Ook staat de gemeente mogelijk toe dat er nieuwe coffeeshops bij komen die op meer dan 250 meter van een middelbare school of mbo liggen. Het Bonger Instituut voor Criminologie, verbonden aan de UvA, constateerde afgelopen jaar een toegenomen drukte in de coffeeshops en adviseerde niet nog meer shops te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden