Coffeeshops ontlopen vordering door gebrekkige administratie OM

Het Openbaar Ministerie (OM) is flink op de vingers getikt voor het niet juist bijhouden van wat het in beslag heeft laten nemen bij twee coffeeshops in Amsterdam.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Daardoor hoeven de veroordeelde eigenaren geen miljoen euro aan criminele verdiensten terug te betalen.

Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM maandag niet-ontvankelijk in een zogenoemde ontnemingsvordering tegen de twee coffeeshophouders.

De rechtbank oordeelde in 2013 dat zij ruim een miljoen euro moesten terugbetalen, maar doordat geen correcte administratie is aangelegd van de in beslag genomen boekhouding, is volgens het hof niet te bewijzen hoeveel de mannen precies verdienden met hun verboden handel in softdrugs.

Het hof spreekt van 'ondeugdelijke verslaglegging' en 'toerekenbare tekortkomingen'. Agenten die de financiële administratie in beslag namen, legden dat niet volgens de regels vast in een proces verbaal. Zo is niet meer na te gaan wat er precies werd meegenomen en wanneer.

Het OM is een aantal keer gevraagd duidelijkheid te verschaffen, maar dat gebeurde niet. "Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie is de enige passende sanctie, gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging", aldus het hof.

De eigenaren van de coffeeshops werden in 2010 veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden softdrugs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden