Coffeeshops niet blij met advies over partydrug GHB

De partydrug GHB zou wel eens een harddrug kunnen worden. Het gebruik van het voormalige narcosemiddel wordt zo zorgwekkend dat overwogen moet worden om het niet langer als een softdrug te zien.

GHB staat bekend als partydrug. © THINKSTOCK Beeld
GHB staat bekend als partydrug. © THINKSTOCK

De Bond van Cannabis Detaillisten in Amsterdam vindt het advies van de commissie-Garretsen overdreven om sterke wiet en hasj als harddrugs te beschouwen. 'Het is een te zware maatregel voor een te gering probleem', aldus woordvoerder Michael Veling vrijdag.

Er ontstaat volgens de bond pas een probleem als je er dood aan kunt gaan na het nemen van een overdosis. 'Wiet is de enige drug waar je niet dood aan kunt gaan', aldus Veling. 'Het is een storm in een glas water'.

Advies
Dat de partydrug GHB ook een harddrug kan gaan worden, staat in een advies van de commissie-Garretsen over de gevaren van drugs die het kabinet vandaag in ontvangst heeft genomen. Het gebruik van GHB neemt zo sterk toe dat de risico's niet meer aanvaardbaar zijn. Het kabinet heeft het drugsadviesorgaan CAM al om raad gevraagd over dit verdovende middel.

Eerder lekte al uit dat de commissie adviseert sterke wiet en hasj als harddrug te beschouwen. Dan gaat het om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit. Als dit een harddrug wordt gaan de straffen omhoog en mogen coffeeshops het niet meer verkopen.

Nu lig het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, tussen de 15 en 18 procent. De risico's op verslaving en psychotische stoornissen wordt dan te hoog, vindt de commissie. De bedoeling is dat het gehalte weer teruggaat naar gemiddeld 11 tot 12 procent.

De commissie beval ook aan nog eens naar het middel qat te kijken, dat nu als softdrug wordt gezien. Omringende landen zijn veel strenger tegen de bladeren en takje die vooral door Somaliërs worden gebruikt. Daardoor dreigt Nederland een doorvoerhaven voor dit middel te worden.

Xtc is minder schadelijk voor de gezondheid dan eerst werd aangenomen, maar de commissie wil dit middel toch als een harddrug blijven zien gezien de omvang van de illegale productie en de betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit.

De Opiumwet kent twee lijsten voor verdovende middelen. Op de eerste lijst staan middelen met een onaanvaardbaar risico, de harddrugs. De softdrugs vormen de andere lijst . De opdracht van de commissie was om te bekijken of dit systeem nog voldoet. De conclusie is dat dit nog steeds het geval is.

Meldpunt voor nieuwe drugs
Voor nieuwe drugs moet er een meldpunt komen. Dat kan de nieuwste trends in het gebruik van verdovende middelen in kaart brengen en waarschuwen voor de risico's. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageerde vandaag enthousiast op dit voorstel van de commissie-Garretsen, die keek naar de manier waarop verdovende middelen ingedeeld worden.

Schippers noemde een meldpunt 'een heel goed idee' en laat uitzoeken hoe zoiets het beste gestalte kan krijgen. Bij dit meldpunt kunnen politieagenten, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners terecht die nieuwe middelen aantreffen. Het gaat dan vooral om designer drugs, synthetische middelen waarvan de makers de chemische formule steeds een beetje aanpassen om het niet meer onder de Opiumwet te laten vallen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden