Coffeeshophouders: 'Eindelijk weg uit de illegaliteit'

De zogeheten wietwet van D66 werd dinsdag met een nipte meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Amsterdamse coffeeshophouders reageren verheugd. 'Eindelijk weg uit de illegaliteit.'

Bien Borren
Amsterdamse coffeeshophouders reageren verheugd op het instemmen van de Tweede Kamer Beeld anp
Amsterdamse coffeeshophouders reageren verheugd op het instemmen van de Tweede KamerBeeld anp

Het initiatiefwetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht, maar niet mag worden geteeld of aangevoerd. In het voorstel staat dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen. Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging.

Als eigenaar van zowel coffeeshop Dampkring als De Tweede Kamer in Centrum spreekt Paul Wilhelm van een stap in de goede richting. "We zijn er natuurlijk nog niet, maar ik ben blij met deze ontwikkeling."

Ingrediënten
"Voor mij als ondernemer is het fijn dat ik niet meer in de illegaliteit hoef rond te spoken," zegt Wilhelm die al sinds 1985 de Dampkring in de Handboogstraat bestiert. "En voor mijn klanten is het fijn als ik ze straks productinformatie kan verschaffen. Het is toch zot dat op elk product in de supermarkt exact staat beschreven welke ingrediënten je op je bord krijgt, terwijl de koper van een zakje cannabis in het ongewisse blijft."

Ook Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten en coffeeshophouder in Amsterdam, noemt dat een voordeel van de wietwet voor de klant. Volgens hem is het huidige systeem irrationeel en onverantwoord.

Scepsis
Helms: "Op dit moment kopen klanten iets in de winkel waarvan ze eigenlijk niet weten wat het is. Er zit geen label op die zakjes en geen overzicht van de ingrediënten. Dat is gek in een land waar dat voor de meeste producten verplicht is."

"Ik moet nog maar zien hoe dit uitpakt," zegt Bert Marcellis van coffeeshop Abraxas met enige scepsis. Hij is al twintig jaar werkzaam in de branche en heeft 'de nodige besluiten en bijna-besluiten voorbij zien komen'. "Wat betekent deze wet straks concreet? Daar hoor ik nog weinig over. Wie geeft er straks de vergunningen uit? Het loopt al zo lang."

Goeie richting
Marcellis noemt het 'kleine beetje beweging' wel een goeie ontwikkeling. "Het is voor ons nu nog erg vervelend en gevaarlijk om ons werk te doen, dus elke beweging is een stap in de goeie richting."

Volgens Wilhelm zijn veel goede wietkwekers de afgelopen decennia uit de business gestapt omdat het werk hen te gevaarlijk werd. "Dat zijn mensen met passie voor hun vak. Door telkens te roepen dat wietkwekers standaard crimineel zijn, vervul je die uitspraak door de goede mensen weg te jagen. Met deze wet kan die ontwikkeling weer rechtgezet worden."

Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet er echter nog niet. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid voor. Ook het kabinet is overigens geen voorstander. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden