Plus

Coffeeshophouder met 100 kilo voorraad vrijuit

In een verstrekkend arrest oordeelt het Amsterdamse gerechtshof dat een coffeeshophouder die 'economisch verantwoord' opereert, geen straf mag krijgen voor zijn handelsvoorraad, ook al overstijgt die de honderd kilo wiet en hasj. Justitie legt zich daarbij neer.

Edo Landtman: 'Dit arrest is een sneer naar het OM'Beeld Marc Driessen

Het hof is even fel als de rechtbank in 2014 al was in de strafzaak tegen de Amsterdamse coffeeshophouder Edo Landtman (46). Hij krijgt definitief geen straf voor de bijna honderd kilo wiet, twaalf kilo hasj en 5432 joints die hij in Amsterdam-Noord als voorraad had voor zijn coffeeshop Superfly in Hoofddorp.

Ook het hof oordeelt dat Landtman formeel gezien strafbaar is omdat een coffeeshophouder per definitie de opiumwet overtreedt, maar legt hem geen straf op omdat hij nu eenmaal een handelsvoorraad moet aanleggen om zijn klanten te kunnen bedienen.

Paradoxaal feit
Het hof in zijn principiële arrest: 'Hier doet zich het merkwaardige en niet anders dan als paradoxaal aan te duiden feit voor dat de exploitatie van een coffeeshop gedoogd wordt, maar dat de bevoorrading verboden is.'

Het Openbaar Ministerie, dat een maand cel voorwaardelijk plus 240 uur werkstraf had geëist, laat weten niet in cassatie te gaan. Daarmee is het arrest belangrijke nieuwe rechtspraak over het coffeeshopbeleid, dat zowel in de rechtszalen als in de politiek volop in beweging is.

De veelzeggende uitspraak heeft iets van een pyrrusoverwinning voor Landtman, want die is zijn shop inmiddels kwijt. Hij heeft zijn aandeel aan zijn ex-compagnon moeten laten. "Ik zie het zelf niet zo, want het feest gaat nu pas echt beginnen. Ik heb een klacht ingediend bij de ombudsman en beraad me met mijn advocaat op juridische stappen tegen de gemeente Haarlemmermeer, omdat die volgens ons onzorgvuldig en inconsequent heeft gehandeld en zo'n beetje alle algemene beginselen van behoorlijk bestuur heeft geschonden."

Forse handelsvoorraad
Met een compagnon opende Landtman in 2001 de eerste coffeeshop in Hoofddorp. Met uiteindelijk zestien tot achttien medewerkers verkocht Superfly circa 1,2 kilo wiet en hasj per dag - rond vierhonderd kilo per jaar.

In 2006 ging het een eerste keer mis. De politie vond 36 kilo softdrugs in het kantoor: 35,5 kilo meer dan de maximaal toegestane 500 gram. De shop dreigde te worden gesloten, maar daaraan ontsnapten de compagnons door de beheerder op papier exploitant te maken.

"We verhuisden ons magazijn naar Amsterdam, waar men wat volwassener met de materie omgaat." Toch, begin 2013 begon 'het gedonder' toen de politie bij een inval die forse handelsvoorraad vond.

De gemeente dwong Landtman min of meer een overeenkomst te tekenen waarmee hij zich uit Superfly terugtrok, omdat de zaak anders dreigde te worden gesloten.

Achterkamertjespolitiek
"De manier waarop dat ging, via achterkamertjespolitiek en handjeklap, is in mijn ogen van laag allooi. Bestuurders onwaardig. Dit arrest is ook een sneer naar het Openbaar Ministerie. Stop met deze onzinnige vervolgingen, zegt het hof, waaraan politie en justitie al veertig jaar kapitalen stukslaan terwijl de geest echt nooit meer in de fles gaat. Coffeeshops blijven. Niemand wil dat klanten naar straatdealers moeten."

Welke civielrechtelijke stappen Landtman gaat nemen om zijn schade te herstellen, zoekt hij nog uit. "Nu ik mijn onherroepelijke vonnis heb, laat ik het hier niet bij zitten. Mij is door lokale bestuurders geen keuze gelaten en ik ben niet als belanghebbende behandeld. De regels zijn willekeurig toegepast, het bestuursrecht is niet geëerbiedigd, ik ben niet fatsoenlijk geïnformeerd en er is geen wederhoor gepleegd."

Eindeloos getouwtrek om 'de achterdeur'

Het coffeeshopbeleid is al jaren op vele manieren in beweging. Net zoals in Amsterdam hebben ook rechters in andere regio's duidelijk gemaakt te worstelen met het tweeslachtige beleid over 'de achterdeur'.

Al jaren reist de strafzaak rond de enorme coffeeshop Checkpoint in Terneuzen langs rechters, hoven, de Hoge Raad en weer terug. In Groningen sleept al jaren een strafzaak vol getouwtrek rond een coffeeshop waarover rechters verschillend oordelen. D66 krijgt brede steun voor een wetsvoorstel wiettelers onder controle van de overheid te laten kweken. Burgemeesters in het Zuiden willen al langer liberaal beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden