Coffeeshopcultuur over piek heen

AMSTERDAM - Het aantal coffeeshops in Amsterdam neemt snel af. Dat blijkt uit een onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners naar de horecaontwikkelingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in de laatste tien jaar.Hoewel het aantal coffeeshops in Amsterdam en Den Haag met ongeveer een derde is gedaald, blijft de zogeheten coffeeshopdichtheid hoog. Amsterdam telt één coffeeshop op 2470 inwoners, in Den Haag is dat één op 3500.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de Amsterdamse horeca een multicultureel karakter heeft en dat deze stad een uitgesproken lunchcultuur kent. Nog maar een vijfde van de Amsterdamse restaurants voert een Nederlands-Franse keuken. Het aantal Aziatische restaurants is met tachtig procent gestegen.

Amsterdam heeft ook de meeste restaurants met een Michelinster: vijf. Op de tweede plaats volgt Den Haag met drie restaurants, Rotterdam heeft er twee en Utrecht één. Overigens worden alle vier de

steden verslagen door Maastricht, dat vier restaurants heeft met één Michelinster én het tweesterrenrestaurant Beluga.

Elke stad heeft een eigen horecagezicht, constateert het horeca-

adviesbureau. Zo kent Den Haag een hoge concentratie ijssalons, doen de discotheken het in Rotterdam opvallend goed, terwijl de restaurantsector daar juist weer zwaar onderbedeeld is, en moeten we voor een patatje-met in Utrecht zijn. Daar is ook de traditionele Nederlands-Franse keuken nog het meest in trek.



Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden