Coffeeshopbond: 'Wietwet is goed voor volksgezondheid'

Coffeeshops zijn blij met de wietwet waar de Tweede Kamer dinsdag mee instemde. 'Eindelijk kunnen we kwaliteitseisen gaan stellen.'

Nouschka van der Meijden
Volgens Helms zorgt de initiatiefwet er voor dat de zwarte markt zal krimpen Beeld ANP
Volgens Helms zorgt de initiatiefwet er voor dat de zwarte markt zal krimpenBeeld ANP

Dat zegt Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten. Hij noemt het huidige systeem irrationeel en onverantwoord. "Op dit moment kopen klanten iets in de winkel waarvan ze eigenlijk niet weten wat het is. Er zit geen label op die zakjes of een overzicht van de ingrediënten. Dat is gek in een land waar dat voor de meeste producten verplicht is."

De nieuwe wietwet moet daar verandering in brengen. Het initiatiefvoorstel wil een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

Voorraad en vervoer
"Deze wet rekt het gedoogbeleid helemaal door tot de productie," zegt Helms. "Nu wordt alleen de verkoop gedoogd, wat coffeeshophouders eigenlijk in een onmogelijke positie brengt." In de praktijk betekent de nieuwe wet dat coffeeshops een voorraad in de winkel kunnen hebben en op een veilige manier de wiet kunnen vervoeren zonder in de problemen te komen.

"Coffeeshops kunnen met deze wet kwaliteitseisen gaan stellen. Het hele systeem wordt zo transparanter en veiliger en dat is goed voor de volksgezondheid."

Zwarte markt
De bond waarschuwt wel voor overregulering. "We moeten voorkomen dat de prijzen van de wiet door regulering en belastingen te hoog worden. Dan gaan consumenten alsnog naar de zwarte markt. Je moet niet hebben dat we een heel systeem opzetten waarvan vervolgens niemand gebruik maakt omdat de wiet elders goedkoper is."

Volgens Helms zorgt de wet, zoals die nu wordt voorgesteld, er juist voor dat de zwarte markt zal krimpen. "Als de consument mag kiezen tussen wiet waarvan ze de oorsprong niet kennen en wiet waarvan alle ingrediënten op het zakje staan, dan gaan ze waarschijnlijk voor het veiligere alternatief."

Of de wet er daadwerkelijk komt is nog onzeker. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is geen voorstander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden