Coffeeshop The Power blijft dicht na verlies kort geding

Coffeeshop The Power, de enige coffeeshop die na de serie beschietingen nog steeds is gesloten, heeft een kort geding tegen de gemeente verloren. De planken blijven voor de deur - zeer waarschijnlijk voorgoed.

Maarten van Dun
Coffeeshop The Power aan de Sarphatistraat Beeld Roï Shiratski
Coffeeshop The Power aan de SarphatistraatBeeld Roï Shiratski

De Amsterdamse rechter oordeelde dat burgemeester Eberhard van der Laan terecht heeft besloten coffeeshop The Power van de gedooglijst te schrappen. Zonder een plek op die gedooglijst mag een Amsterdamse coffeeshop geen softdrugs verkopen.

Omdat de coffeeshop op de Sarphatistraat binnen een jaar driemaal is beschoten, mocht de burgemeester de gedoogverklaring in te trekken. Volgens de rechter is bovendien niet vast komen te staan dat de eigenaar van de zaak geen schuld heeft aan de beschietingen. Dat de politie in een onderzoek zou hebben geconstateerd dat de man geen blaam treft, is onvoldoende.

Ongewis
Nu dit kort geding verloren is gegaan, lijkt het er op dat het doek definitief is gevallen voor The Power. Via ingewikkelde bezwaar- en beroepsprocedures is nog een herziening van de sluiting mogelijk, maar de uitkomst van een dergelijke, tijdrovende procedure is zeer ongewis.

Coffeeshop The Power is zo de enige coffeeshop die na de serie schietpartijen definitief de deuren heeft moeten sluiten. Opvallend is dat de gemeente tijdens het kort geding van The Power toegaf dat het sluitingsbeleid van de gemeente mogelijk een motief is geweest om The Power te beschieten.

Onder vuur
Na de eerste schietpartij in februari 2016 gingen nog dezelfde dag de planken voor de deur. Sindsdien is de coffeeshop slechts een paar dagen open geweest. Enkele dagen na de heropening in mei 2016 was het weer raak en werd de zaak weer onder vuur genomen. Ook nu besloot de burgemeester de coffeeshop te sluiten. In dezelfde periode werden nog zeker tien coffeeshops beschoten, die ook bestuurlijk werden gesloten.

Op de dag dat de gemeente en coffeeshophouders een overeenkomst bereikten, op 14 november 2016, werd The Power nogmaals onder vuur genomen. Ditmaal sloegen kogels in de ramen van een boven de zaak gelegen woning. Na dat incident besloot de burgemeester dat The Power niet in aanmerking kwam voor heropening, omdat de openbare orde in het geding kwam. Alle andere beschoten coffeeshops zijn sinds 14 november wel geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden