Coffeeshop DNA in Zuid opnieuw beschoten

De coffeeshop op de hoek van de Achillesstraat en de Van Tuyll van Serooskerkenweg is in de nacht van dinsdag op woensdag beschoten. De zaak was sinds kort weer heropend na een eerdere schietpartij.

Maarten van Dun
Coffeeshop DNA, in het pand waar voorheen coffeeshop Jabba zat Beeld Google Street View
Coffeeshop DNA, in het pand waar voorheen coffeeshop Jabba zatBeeld Google Street View

De schutter is nog voortvluchtig, aldus een woordvoerder van de politie. Tijdens de zoektocht is een helikopter ingezet. De schietpartij zou om half vijf 's nachts plaats hebben gevonden. Niemand raakte gewond.

Het is de tweede keer dat de coffeeshop het doelwit is van een schutter. In mei opende ook al iemand het vuur op de zaak. De vier mensen die toen aanwezig waren, vluchtten naar het toilet. Ook toen raakte niemand gewond.

De burgemeester besloot toen dat de openbare orde in gevaar zou zijn en dat 'de kogels kennelijk tegen de inrichting gericht zijn'. Hij liet de coffeeshop sluiten. De eigenaar liet destijds weten dat de schietpartij een makkelijke manier is om een concurrent uit te schakelen. Hij is nu onbereikbaar.

Kogelwerend glas
Na de eerste gemeentelijke sluiting van coffeeshop DNA ging de gemeente, zoals gebruikelijk, om de tafel met de exploitant om te spreken over de voorwaarden voor heropening. Bij zo'n overleg geldt dat de exploitant zelf met een plan moet komen om de veiligheid van zijn klanten en de buurt te waarborgen.

De gemeente beoordeelt dan of er voldoende vertrouwen is dat de coffeeshop veilig kan heropenen. Maatregelen die de eigenaar kan nemen zijn bijvoorbeeld camerabewaking, het inhuren van een portier of het plaatsen van kogelwerend glas. Wat coffeeshop DNA heeft gedaan om herhaling te voorkomen is niet bekend.

Concurrenten
De gemeente gaat nu opnieuw bekijken wat met coffeeshop DNA moet gebeuren. Een besluit daarover wordt snel verwacht. Eerder werd ook coffeeshop The Power op de Sarphatistraat tweemaal beschoten. Die zaak werd door de burgemeester definitief gesloten. Daarbij is de gedachte dat de veiligheid van de buurt van groter belang is dan het (economische) belang van de coffeeshopexploitant.

Onder coffeeshophouders klinkt vaak de klacht dat de schietpartijen een eenvoudige manier zijn om concurrenten uit te schakelen. Kort na de eerste schietpartij bij coffeeshop DNA schilderden onbekenden op de houten planken voor de deur dat een nabijgelegen coffeeshop verantwoordelijk zou zijn voor de beschieting. De eigenaar van DNA wilde daarover echter niet speculeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden