Coffee Company brandt nu zelf koffiebonen in de stad

Amsterdam krijgt een eigen koffiebranderij. Coffee Company opent komende week op de grens van Oost en Centrum een branderij annex proeflokaal. Daar worden voortaan de topkoffies voor de 34 vestigingen van de koffieketen gebrand.

Het exterieur van de Coffee Company op de Dam. Beeld anp
Het exterieur van de Coffee Company op de Dam.Beeld anp

De branderij komt pal naast bierbrouwerij 't IJ aan het Zeeburgerpad, in een voormalige groothandel van bouwmaterialen. 'We gaan er betrekkelijk kleine hoeveelheden bonen branden,' zegt Stefan Swart van Coffee Company, 'en de producten die daaruit voortkomen bereiden en serveren we er.' De branderij gaat 8 augustus open, maar is vanwege het inregelen van de brander pas na een week of twee helemaal actief.

De branderij heeft een capaciteit van 70.000 kilo bonen per jaar, in hoeveelheden van vijftien kilo per keer. Moederbedrijf D.E Master Blenders brandt alleen al in Utrecht een half miljoen ton per jaar. De Amsterdamse branderij zal alleen bonen branden die het bedrijf zelf inkoopt bij plantages in Afrika en Midden-Amerika. Het branden van bonen voor de gewone espressokoffie voor de keten wordt net als nu uitbesteed.

Proeflokaal
'In principe zou de brander in één van onze winkels kunnen staan, alhoewel het de vraag is hoe de buren dat zouden vinden,' zegt Swart. 'Maar nu zijn we in staat een branderij te combineren met een proeflokaal, net zoals onze buurman, Brouwerij 't IJ, dat doet met bier.'
Het proeflokaal is bedoeld voor eigen medewerkers en barista's en bezoekers. 'De behoefte aan informatie over de koffie die ze drinken wordt bij onze klanten steeds groter. We gaan ze laten proeven, ruiken, kennis laten maken met de hele keten van koffie, van bes tot kopje. En laten experimenteren.'

De bonen die in Oost worden gebrand zijn niet alleen bedoeld voor de 34 vestigingen van Coffee Company, het bedrijf gaat ze ook verpakt verkopen in de eigen zaken, maar ook via een nieuwe webwinkel.
Coffee Company werd anderhalf jaar geleden overgenomen door Douwe Egberts, dat er vervolgens zijn eigen D.E Café onderbracht. Met 54 vestigingen vormen de twee formules de grootste koffieketen van Nederland, op de voet gevolgd door het snelgroeiende Starbucks. Deze maand opent Coffee Company zijn 22ste Amsterdamse vestiging, op Oosterdokseiland.

Lees vandaag in Het Parool: Fijne symbiose van verschillende kopjes koffie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden