Kaart

Coentunnel en Piet Heintunnel tegelijkertijd gesloten

De Piet Heintunnel is al sinds 5 juli afgesloten en gaat pas 31 juli weer open. Vanavond gaat de Coentunnel voor vier dagen dicht en in augustus is de Zeeburgertunnel aan de beurt.

Vanaf vanavond 21.00 uur moeten de honderdduizend automobilisten die elke dag gebruik maken van de Coentunnel omrijden. Dit zal leiden tot ernstige verkeershinder.

Weggebruikers moeten rekening houden met wegafsluitingen, minder rijstroken en omleidingsroutes. Rijkswaterstaat adviseert gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Aan de oostkant van de stad rijden de gebruikers van de Piet Heintunnel, in de zomer 23.000 per dag, al anderhalve week noodgedwongen via andere routes. Dit leidt geregeld tot opstoppingen en hinder. Het wegdek in de Piet Hein is aan vernieuwing toe. De IJtram rijdt er wel doorheen, maar het overige verkeer wordt omgeleid via de Amsterdamsebrug, de IJtunnel of de Gooiseweg en de Wibautstraat. Vooral bij de Amsterdamsebrug leidt dit al tot extra drukte op de weg.

Overlast
En vanavond gaat ook de Coentunnel vier dagen dicht. Verkeer vanaf de A8 kan omrijden via de Zeeburgertunnel op de Ring A10 Oost. Wie vanuit de richting Alkmaar Amsterdam in moet, wordt geadviseerd gebruik te maken van de A9 en de A5. Vanaf de zuidkant van de stad is de A10-West tot aan de aansluiting S102 Basisweg gewoon beschikbaar. Weggebruikers met bestemming Westelijk Havengebied krijgen bij knooppunt De Hoek het advies de A5 te volgen. Om de drukte bij de IJtunnel te beperken en het omgeleide verkeer van de Piet Heintunnel ruimte te geven, is in de ochtendspits van donderdag en vrijdag ook afslag S116 dicht.

Rijkswaterstaat gaat in deze periode de eerste en de tweede Coentunnel op elkaar aansluiten, zodat maandagmorgen half zes eindelijk de acht beschikbare rijstroken kunnen worden gebruikt. Verkeersdienst DIVV: 'Uit verkeerskundig onderzoek is gebleken dat de dubbele sluiting acceptabel is. Het gaat hier om twee verschillende verkeersstromen: van noord naar zuid en van oost naar west.'

Komende dagen kunnen reizigers tegen gereduceerd tarief treinkaartjes kopen voor Purmerend, Uitgeest en Schiphol. Daarnaast rijden er gratis pendelbussen van Sloterdijk naar Westpoort.

In augustus, als de Piet Heintunnel en het Coentunneltracé af zijn, krijgt de Zeeburgertunnel een opknapbeurt: van vrijdagavond 22 augustus tot maandagochtend 25 en van vrijdagavond 29 augustus tot 1 september is de tunnel dicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden