Code Rood voert actie in Westelijk Havengebied

Een kampement in de haven is volgende week op vrijdag en zaterdag de uitvalsbasis voor acties tegen de steenkool- en benzineoverslag in Amsterdam.

Bart van Zoelen

Door blokkades willen actievoerders aandacht vragen voor de gevaren van klimaatverandering. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de actievoerders per brief laten weten dat zij hun kampement kunnen beleggen op een terrein aan de Contactweg, ter hoogte van evenemententerrein Thuishaven, vlakbij metrostation Isolatorweg.

Strafbaar
De initiatiefnemers van de actie, met de naam Code Rood, denken nog even na of ze daar willen neerstrijken. De burgemeester schrijft de actievoerders dat zij niet terechtkunnen op een terrein dieper in de haven aan de Heining, hun eerste voorkeur. Dat terrein dichtbij de benzineopslag van Oiltanking is dat weekend in gebruik als parkeerterrein vanwege een evenement bij Ruigoord.

Verder waarschuwt de burgemeester dat het op zondagmiddag om vijf uur afgelopen moet zijn. Het terrein moet dan bovendien zonder schade of rommel achtergelaten worden. Ook helpt de burgemeester de actievoerders nog even herinneren dat ze strafbaar zijn zodra ze een bedrijfsterrein of spoorweg betreden.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Voor Code Rood is bewust de datum van 24 juni gekozen, zaterdag. Die dag is het precies twee jaar na de uitspraak in de rechtszaak die milieubeweging Urgenda aanspande tegen de Nederlandse staat. Urgenda vond toen de rechter aan haar zijde na haar klacht dat Nederland te weinig doet om schade als gevolg van klimaatverandering te vermijden. Over de protesten die zij op die zaterdag willen organiseren in de haven, willen de actievoerders nog niet veel kwijt. Ze houden het erop dat ze met een menselijke blokkade de normale gang van zaken in de haven willen verstoren.

De acties komen neer op burgerlijke ongehoorzaamheid, kondigen ze aan. Ze richten zich daarbij op Amsterdam omdat dit de grootste benzinehaven van de wereld is en de tweede steenkoolhaven van Europa. Op vrijdag worden de acties voorbereid door workshops in het actiekamp.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden