Code rood om bosbranden in zuidoosten Australië

De overheid van de zuidoost-Australische deelstaat Victoria waarschuwt voor een weersomslag die de bosbranden in de regio vandaag enorm zal aanwakkeren. De brandweer spreekt van de gevaarlijkste dag sinds 7 februari 2009, Black Saturday, toen in Victoria door bosbranden 173 mensen om het leven kwamen.

Een kangoeroe in Gippsland vlucht voor het vuur. Beeld EPA
Een kangoeroe in Gippsland vlucht voor het vuur.Beeld EPA

De temperatuur in Melbourne liep zaterdag op naar 41,9 graden Celsius. Een plotselinge omslag brengt vandaag weliswaar verkoeling, maar creëert volgens de brandweer vanwege harde wind en aanhoudende droogte eveneens levensgevaarlijke omstandigheden waarin het vuur razendsnel om zich heen kan grijpen, aldus het dagblad The Age op zijn website.

Extreme droogte
In oktober waren het de deelstaat New South Wales en de stad Sydney die zich in de vuurlinie bevonden. Vanwege de extreme droogte de afgelopen maanden loopt Victoria ditmaal het grootste risico. In zes districten is een noodverordening van kracht.

Inwoners van Goongerah, een plaatsje in de regio Gippsland ten zuidoosten van Melbourne, is vanochtend vroeg voorgehouden dat het voor hen te laat is om nog te vluchten. 'Jullie zijn in gevaar, je moet nu actie ondernemen om jezelf te beschermen', aldus het bevel van de brandweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden