Plus

Cock Sierhuis: 'Ik denk niet dat ze weten dat Kaj bij Ajax speelt'

Cock Sierhuis, de vader van Ajaxspits Kaj, was van 1999 tot 2001 voorzitter van AEK Athene, woensdag de tegenstander van Ajax.

Cock Sierhuis, in 2000 met de kleine Kaj in het Nikos Goumas stadion van AEK Athene. Beeld -
Cock Sierhuis, in 2000 met de kleine Kaj in het Nikos Goumas stadion van AEK Athene.Beeld -

Cock Sierhuis (52) is algemeen directeur van het in 1917 opgerichte familiebedrijf Floris in Wormerveer. Hij heeft een financiële achtergrond. In 1997 werkte hij voor het Zuid-Afrikaanse ­mediabedrijf Naspers.

Sierhuis werd gevraagd in Athene financieel directeur te worden van de abonneezender Nettmed, een dochterbedrijf dat de uitzendrechten van het Griekse voetbal bezat.

"Ik was daar twee jaar aan het werk toen de Griekse bond van het collectieve contract af wilde. Over de uitzendrechten moesten wij met clubs zelf onderhandelen. Een moeizaam proces. De grote clubs gingen heel hoog in de boom zitten. We zaten ook met de eigenaar van AEK Athene om de tafel, ENIC, een investeringsmaatschappij. Die wilde ons de rechten niet verkopen, maar wel de hele club. We werden in 1999 volledig eigenaar van AEK."

Een bizarre wending met een voor Sierhuis al even bizar gevolg: hij werd gevraagd voorzitter te worden, omdat hij als enige in de organisatie 'affiniteit' met voetbal had.

"Ik had zelf tegen een balletje getrapt en ik was supporter van Ajax. De meesten van mijn collega's wisten amper dat er lucht in een bal zat."

Raket over het veld
De dagelijkse leiding van AEK was in handen van een directie. Sierhuis werd toezichthouder met een publieke functie.

"Een voorzitter moet zichtbaar zijn, aanwezig. Ik bezocht alle wedstrijden, vergaderingen, maatschappelijke projecten. Ik had er een baan van twintig, dertig uur per week bij."

"Ik had er niet lang bij stilgestaan wat het allemaal met zich mee zou brengen. Het project, tot op zekere hoogte geslaagd, was niet onder ­gelukkig gesternte geboren.

We misten in de eerste periode kwalificatie voor de Champions League. In augustus van dat jaar was er een aardbeving in Athene waardoor het stadion beschadigd raakte. We moesten zeven duels buiten de deur spelen. Dat had sportief zijn weerslag.

Europees succes
De tweede competitiehelft ging het beter. Toen wonnen we de beker. Het tweede seizoen waren we vooral Europees redelijk succesvol. We versloegen onder meer Bayer Leverkusen in de Uefa Cup en werden pas in de kwartfinale uitgeschakeld door Barcelona. Geen schande."

"In de zomer van 2001 wilden we weer van de club af. Het was een schip van bijleg, niet winstgevend te krijgen. AEK werd verkocht en toen was mijn rol ook over. Daar had ik geen spijt van. Ik was blij dat ik er vanaf was. We zijn terug gegaan naar Nederland, zoals de bedoeling was. Ik zou vier jaar in Griekenland werken."

Cock Sierhuis Beeld Rink Hof
Cock SierhuisBeeld Rink Hof

"Het is moeilijk om je vanuit Nederland een voorstelling te maken van de Griekse voetbal­beleving. De fans zijn niet alleen ongeduldig, maar ook bijzonder emotioneel en er is weinig begrip voor rationele overwegingen. Dan kom je in heel vervelende situaties terecht. Bedreigingen, geweld."

"Ik vond het vooral moeilijk voor mijn gezin. Onze zoons Kaj en Tycho zijn in Athene geboren. Mijn vrouw bracht ooit Kaj naar school, toen ze mij belde vanuit de auto. Ze dacht dat ze werd gevolgd. Ik zei: dat klopt, dat zijn beveiligers."

"Het waren intensieve jaren. Ik heb me daar wel een beetje in vergist, ja. Bizarre dingen meegemaakt. Zo speelden we een bekerwedstrijd ­tegen Olympiakos Piraeus. Die was om veiligheidsredenen al naar de middag verplaatst."

"De supportersgroepen zaten zover mogelijk bij elkaar vandaan: ieder achter een doel. Vlak voor de aftrap werd ineens een raket afgevuurd uit het AEK-vak, die vloog recht over het veld richting die andere tribune. Er is gelukkig niemand ernstig gewond geraakt, maar er hadden doden kunnen vallen."

Uit een dal geklauterd
"AEK is de derde club van Athene, na Olympiakos Piraeus uit het havengebied en Panathinaikos, de club van de welgestelden. AEK is club van de vluchtelingen die in 1924 vanuit Turkije naar Griekenland zijn gekomen.

De K in de naam staat voor Konstantinopel. En je ziet het terug in het logo: de tweehoofdige adelaar die naar oost en west kijkt. In de rest van Griekenland is AEK vanwege de ontstaansgeschiedenis ook een geliefde club."

"Hoe de club er nu financieel voor staat, weet ik niet. Ik volg het op grote afstand. Sportief is AEK uit een enorm dal geklauterd. Een aantal jaar geleden is de club failliet verklaard en af­gegleden naar de lagere divisies. Maar ze zijn ­teruggekomen op het hoogste niveau en afgelopen seizoen kampioen geworden."

"Ze spelen nog steeds in het Olympisch Stadion. Het eigen stadion, Nikos Goumas, moet eigenlijk tegen de vlakte en opnieuw worden gebouwd. Dat is al 20 jaar een item, maar het geld is er niet. Een probleem voor het hele Griekse voetbal: er is structureel te weinig geld. De meeste stadions voldoen niet aan de moderne eisen, de infrastructuur is slecht."

Meedoen in Europa
"Er is enorm veel geweld, dat houdt mensen weg bij de wedstrijden. De politieke inmenging in de sport en de zweem van omkoping die rond het Griekse voetbal hangt, maakt het niet makke­lijker de ambities te verwezenlijken."

"Vanuit de bond worden wel pogingen gedaan om het voetbal op te schonen, want ze willen zó graag Europees meedoen. Maar de kloof tussen wat kan en wat realistisch is, is groot. Vandaar de frustratie."

"Mijn contact met de club is door de jaren heen verwaterd. We hebben buiten het voetbal nog wel vrienden in Athene die we geregeld spreken en zien. Het lijkt me leuk om weer eens binnen te komen bij AEK, maar ik ga alleen mee als Kaj deel uitmaakt van de Ajaxselectie."

"Ik denk niet dat er bij AEK iemand is die weet dat Kaj bij Ajax voetbalt, of dat ze na zo veel jaar nog die link met mij leggen. Maar ze weten wel dat ik voorzitter ben geweest."

"Ook al was het maar twee jaar, voorzitter van AEK blijf je voor het leven."

Tegen Heracles maakte Kaj Sierhuis zijn debuut in de basis Beeld ANP Pro Shots
Tegen Heracles maakte Kaj Sierhuis zijn debuut in de basisBeeld ANP Pro Shots

'Je wil altijd meer en sneller, maar je moet ook geduldig zijn'

Voor Kaj Sierhuis is de loting tegen AEK bijzonder. Hij werd geboren in Athene, maar of hij er woensdag tegen de Grieken ook bij is? Hij heeft geen idee.

'Ik leef van dag tot dag.'Aan zijn eerste levensjaren in zijn geboortestad heeft Sierhuis (20) niet veel herinneringen, maar aan de vakanties die het gezin er daarna doorbracht des te meer.

"Op mijn derde gingen we terug naar Nederland, maar de voorjaars- en herfstvakantie brachten we vaak door bij vrienden van mijn ouders in Athene. Zij en hun kinderen willen mij graag een keer zien spelen."

Het is zeer de vraag of Sierhuis deel uitmaakt van de selectie als Ajax het in de Champions League opneemt ­tegen AEK. Woensdag is het eerste duel, in de Johan Cruijff Arena.

En juist nú is spits Kasper Dolberg op de weg terug na een blessure. De Deen maakt maandag zijn rentree in Jong Ajax (tegen Helmond Sport) en als hij die test fysiek doorstaat, krijgt hij tegen AEK vermoedelijk eindelijk weer eens een plaatsje op de reservebank.

Dat zou ten koste kunnen gaan van Sierhuis. "Door de blessure van Kasper heb ik al meer kansen gekregen dan ik tijdens de vakantie had kunnen bedenken: mijn debuut in de Champions League gemaakt, mijn debuut als basisspeler."

Vorig seizoen had hij in Jong Ajax ook nog concurrentie van Mateo ­Cassierra, maar de Colombiaan is verhuurd aan FC Groningen, de tegenstander van vanavond.

Sierhuis: "Ik zag daarom genoeg perspectief om te blijven. Ik heb nog geen heel seizoen in Jong Ajax gespeeld. En als Dolberg of Klaas-Jan Huntelaar niet kan spelen, schuif ik een plaatsje op. Natuurlijk wil je altijd meer en sneller, maar je moet ook geduldig zijn."

Zijn debuut als basisspeler, tegen Heracles, werd een domper. Het werd 1-1 en Sierhuis kreeg nauwelijks scoringskansen.

"Het elftal draaide niet. Ik had gehoopt op een goede wedstrijd waaraan ik mijn steentje kon bijdragen, maar nu werd ik na 55 minuten gewisseld. Zo hard is voetbal, maar je moet niet in die teleurstelling blijven hangen."

Hij moet zich vasthouden aan vorig seizoen, waarin hij relatief weinig speelminuten nodig had voor 14 doelpunten in Jong Ajax. Ook in Griekenland volgen ze de ontwik­keling van Sierhuis.

"Ze houden me in de gaten voor de Griekse vertegenwoordigende elftallen. Is een lijntje om warm te houden. Maar ik ben hartstikke Nederlands. Heb van de week nog voor Oranje onder 20 jaar gespeeld. Dus een switch naar Griekenland ligt niet voor de hand."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden