Cocaïne op vrijwel elk dollarbiljet

WASHINGTON - Bijna alle dollarbiljetten in de Verenigde Staten dragen sporen van cocaïne. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat werd gepresenteerd op een congres de American Chemical Society.

Onderzoekers van de Universiteit Massachusetts vonden op negentig procent van de onderzochte bankbiljetten minuscule sporen van cocaïne. Dat is twintig procentpunt meer dan bij een onderzoek dat twee jaar geleden werd gehouden.

De hoofdstad Washington spande de kroon met 95 procent van de biljetten. Papier geld wordt onder meer gebruikt om cocaïne op te snuiven en de meeste dealers betalen in cash. De onderzoekers wezen er op dat de verspreiding van deeltjes cocaïne vooral door geldtelmachines wordt veroorzaakt. Wel wijst dit erop hoe wijd verbreid het cocaïnegebruik in de VS is.

Bij de analyse van bankbiljetten werden vier andere landen betrokken, Brazilië, Canada, China en Japan. In Canada troffen de onderzoekers op 85 procent van de biljetten sporen van cocaïne aan, in Brazilië 80, China 20 en Japan 12. (ANP/AFP)

Papier geld wordt onder meer gebruikt om cocaïne op te snuiven en de meeste dealers betalen in cash. Foto EPA Beeld
Papier geld wordt onder meer gebruikt om cocaïne op te snuiven en de meeste dealers betalen in cash. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden