COC wil onderzoek naar 'homolijst' gemeente Amsterdam

Het COC wil dat er nieuw onderzoek komt naar de behandeling van homoseksuelen door de overheid.

Ongeveer 225 sollicitanten werden afgewezen op grond van een vermoeden van homoseksualiteit. Beeld anp
Ongeveer 225 sollicitanten werden afgewezen op grond van een vermoeden van homoseksualiteit.Beeld anp

Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van Trouw. Aanleiding voor het pleidooi is de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

De uitgebreide documentatie is volgens Trouw vorig jaar per toeval ontdekt en onmiddellijk 'op slot gegaan' omdat veel van de beschreven burgers nog in leven zijn. Het gaat om verslagen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel die onderzoek deed naar de achtergrond van mensen die bij de gemeente wilden werken.

15 procent afgewezen
Als uit dat onderzoek naar voren kwam dat sollicitanten homoseksueel waren, konden zij een carrière als ambtenaar vergeten. Zelfs als men in de omgeving iemand had die homoseksueel was, liep men al het risico niet te worden aangenomen.

De lijsten bevatten namen en achtergronden van meer dan 1500 sollicitanten, 15 procent (ongeveer 225 sollicitanten) werd afgewezen op grond van een vermoeden van homoseksualiteit.

Een vrouw met een vermoedelijk homoseksuele zoon werd uiteindelijk bij hoge uitzondering aangenomen als ambtenaar.

Kwalijke situatie
"We hebben de indruk dat hier sprake is van een kwalijke situatie," zegt een woordvoerder van de belangenvereniging COC. Hij wijst erop dat er wel onderzoek is gedaan naar de vervolging van homo's in de Tweede Wereldoorlog, maar niet naar hun situatie in de jaren daarna.

Het COC vindt dat de rijksoverheid moet uitzoeken of zulke 'homolijsten' in meer gemeenten werden bijgehouden en of de gedupeerden die nog in leven zijn mogelijk een vorm van genoegdoening willen.

Halve meter
De dossiers en stukken over de gemeentelijke homolijst beslaan in totaal een halve meter. Het archief komt niet zelf naar buiten met de informatie. "Dat is niet onze taak," aldus een woordvoerder en onderzoeker.

Maar wie daarvoor toestemming heeft, kan volgens hem zelf komen naspeuren in de archieven. "Het gaat om de persoonlijke levenssfeer van mensen en veel zijn er nog in leven.''

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden