COC wil geen passagiersverdrag

AMSTERDAM - De homobelangenorganisatie COC wil dat de Tweede Kamer het nieuwe Amerikaanse terrorismeverdrag over passagiersgegevens van EU-burgers afwijst.Het COC is ertegen dat de Verenigde Staten de seksuele geaardheid willen weten van Nederlandse staatsburgers als die naar Amerika gaan. Dat heeft voorzitter Frank van Dalen van het COC donderdag gezegd.

In het VS-EU-verdrag staat dat de Amerikanen ook gevoelige gegevens over personen kunnen verzamelen, zoals de godsdienstige en levensbeschouwelijke overtuiging, maar ook gegevens over het seksuele leven van de betrokkene. Dat laatste aspect heeft het kabinet niet gemeld in een brief aan de Tweede Kamer, begin juli. Tweede Kamerlid Jan de Wit vindt dat niet zo netjes en gaat dat aan de orde stellen, zo liet hij donderdag weten.

''Waarom zouden de Amerikanen om terrorisme te bestrijden gegevens over iemands seksuele leven moeten verzamelen?'', vraagt Van Dalen zich af. Het COC stuurt nog deze week een brief naar alle Tweede Kamerfracties om ze hierop attent te maken. ''Dit treedt fundamentele burgerrechten met voeten'', aldus Van Dalen.

De Tweede Kamer moet het akkoord, dat eind juli voorlopig in werking trad, nog behandelen. De EU-landen stemden in juli in met het akkoord, maar de nationale parlementen moeten er nog wel mee instemmen. De Europese privacywaakhonden vinden het akkoord slecht, omdat het de privacy van mensen onvoldoende waarborgt. GroenLinks wil dat het Europees Parlement naar het Europese Hof van Justitie stapt voor een juridisch oordeel over de afdracht van de gegevens.

Het stuit het COC onder meer tegen de borst dat Nederlandse burgers zich niet kunnen verdedigen tegen onterecht Amerikaans onderzoek naar hun seksuele leven. Van Dalen: ''De Amerikanen maken zelf eenzijdig uit op grond van criteria die niet openbaar gemaakt worden van wie zij welke informatie relevant vinden of niet.''

Hij wijst erop dat er nog volop landen in de EU zijn waar homoseksuelen enkel op papier gelijke rechten hebben. ''Dat vraagt juist om wetgeving om hun privacy te beschermen. Dit verdrag staat daar haaks op.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden