COC-prijs voor Jennings en Verhoeven

Lhbti-activist Hans Verhoeven en Kevin Jennings, initiatiefnemer van een actie ter verbetering van de positie van lhbti-jongeren op scholen wereldwijd, hebben zondag de Bob Angelo Penning van het COC gekregen.

ANP
Kevin Jennings Beeld COC
Kevin JenningsBeeld COC

Voorzitter Astrid Oosenbrug reikte de penningen zondagavond uit in Paradiso. Lhbti staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Activist Hans Verhoeven organiseerde en initieerde de afgelopen vier decennia een reeks lhbti-evenementen, initiatieven en demonstraties. Hij is daarmee volgens het COC "een drijvende kracht voor de Nederlandse lhbti-beweging". Zo was Verhoeven begin jaren negentig één van de initiatiefnemers van EuropPride, een Europees evenement dat jaarlijks een andere stad aandoet. Tegenwoordig is hij organisator van de Pride Walk, een optocht voor lhbti-acceptatie en mensenrechten die het startpunt vormt voor Pride Amsterdam.

De Amerikaanse Jennings krijgt de prijs voor zijn bijdrage aan de verbetering van de positie van lhbti-jongeren op scholen wereldwijd. In 1988 richtte Jennings 's werelds eerste Gender & Sexuality Alliance (GSA) op. GSA's zijn clubjes van lhbti's en bondgenoten die samen werken aan acceptatie op school. Jennings startte hiermee een internationale beweging.

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma en André van Duin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden