COC Nederland wil miljoenenpand verkopen

AMSTERDAM - De homobelangenorganisatie COC Nederland wil haar verenigingsgebouw aan de Rozenstraat in hartje Amsterdam verkopen. Deze week komen de regionale bestuurders bijeen om het voorstel te bespreken. De verkoop ligt gevoelig bij de achterban. Er is jaren over gesteggeld. Het pand is naar schatting miljoenen waard.

Door middel van de verkoop wil het COC in Amsterdam een Roze Huis realiseren waar diverse homo-organisaties kunnen worden ondergebracht. Ook zou de komst van het eerste Homo Museum ter wereld een stap dichterbij komen.

Het rommelt al jaren binnen het COC, onder meer door financiële problemen. Voorzitter Frank van Dalen schat dat er op het moment een tekort is van een miljoen. De organisatie wil het verenigingsgebouw verkopen aan ontwikkelingsmaatschappij NV Stadsgoed. Het is de bedoeling dat die het pand voor schappelijke prijzen gaat verhuren aan de diverse homo-organisaties en het museum. Van Dalen hoopt dat het museum over twee jaar zijn deuren kan openen.

Organisaties zoals de HomoLesBi Federatie stellen op de site van de Gaykrant dat het verenigingsgebouw kon worden gekocht door schenkingen en legaten van leden. Dat geld was niet bedoeld om de financiële gaten van het COC te dichten, zegt de organisatie. Andere critici zijn bang dat het COC zijn onafhankelijkheid verliest als het alle reserves opsoupeert. De organisatie zou volledig afhankelijk worden van overheidssubsidies en daardoor minder kritisch kunnen zijn tegenover diezelfde overheid.

Een ander onderdeel van de plannen is dat COC Nederland waarschijnlijk zal verhuizen naar Den Haag. De organisatie wil zich in de toekomst meer ontwikkelen tot een lobby- en bestuursorganisatie, en zoekt de nabijheid van soortgelijke instellingen. Het COC probeert zich ook in de kijker te spelen bij internationale organisaties die veelal in Den Haag zijn vertegenwoordigd.

Zo is er kans dat de Verenigde Naties het COC zullen aanwijzen als adviseur voor internationaal homobeleid. Volgens Van Dalen heeft een VN-commissie hierover zaterdag positief geoordeeld.

Eind deze maand, 21 juni, neemt de ledenvergadering een definitief besluit over de voorstellen rondom de verkoop en verhuizing. Van Dalen heeft al eerder zijn vertrek aangekondigd. De ledenvergadering kiest dan ook zijn opvolger. (ANP)

undefined

Het verenigingsgebouw van het COC aan de Rozenstraat. Foto ANP Beeld
Het verenigingsgebouw van het COC aan de Rozenstraat. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden