COC komt met lhbt-literatuurlijst voor scholieren
COC Nederland en de Leescoalitie komen met een lhbt-georiënteerde literatuurlijst. En niet geheel toevallig op Valentijnsdag. "We willen de liefde in alle vormen vieren!"
De lijst staat op de website Queerboeken.nl en moet ervoor zorgen dat jongeren meer begrip krijgen voor lhbt'ers. "Door het lezen van boeken over lhbt'ers, krijgen heteroseksuele leerlingen meer inzicht in het leven van deze jongeren," vertelt een woordvoerder van de Leescoalitie.
"Maar de literatuurlijst is ook fijn voor lhbt-jongeren zelf, want in deze boeken zien ze zichzelf gerepresenteerd. Het hoeft in boeken niet altijd alleen maar over heteroseksuele relaties te gaan."
Positieve aandacht
Uit recent onderzoek van COC Nederland en de Colombia University in New York blijkt dat lhbt-leerlingen het nog steeds zwaar hebben op school. Om de situatie te verbeteren, is het goed om in lessen aandacht te besteden aan lhbt-onderwerpen en rolmodellen uit de sport, geschiedenis en literatuur.
Op de website van Queerboeken.nl kan je op verschillende categorieën zoeken, zoals jongen-jongen, meisje-meisje en gender. De lijst bevat boeken van oude rotten als Harry Mulish en Anna Blaman, maar ook bijvoorbeeld Hanna Bervoets en Haruki Murakami komen erin voor.
De lijst is samengesteld door schrijver Pim Lammers, die vroeger zelf ook actief was bij een GSA (Gender & Sexuality Alliance) op school. Vier keer per jaar vult hij 'm aan met nieuwe boeken. "Scholieren kunnen zelf hun tips opsturen, maar Pim Lammers zorgt uiteindelijk voor een goede selectie, van alle genres binnen lhbt."
Verhalenbundel
Om de website te promoten krijgen 15.000 middelbare scholieren op Valentijnsdag de verhalenbundel Queer, met daarin liefdesfragmenten van Rik van de Westelaken, Sherida Spitse, Valentijn De Hingh, Tim den Besten en Özcan Akyol. Scholieren die onderdeel zijn van een GSA konden de bundel aanvragen en uitdelen op school.
Ook staat er een voorwoord in van Arthur Japin. Daarin schrijft hij: 'Het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt.'
Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, is in ieder geval erg enthousiast over het initiatief. Dat laat ze in een video weten. Ze roept op om met elkaar in gesprek te gaan 'over liefde in de literatuur in al haar vormen'. Bekijk de hele video hier:
¿Ik wens iedereen veel plezier met de website https://t.co/a0sU8YffaO en met de verkiezing van het mooiste queer fragment. Laat dit een aanleiding zijn om op deze #Valentijsdag een mooi gesprek te hebben over liefde in de literatuur in al haar vormen¿. @ivanengelshoven pic.twitter.com/RthhYtlzAI
— GSA Netwerk (@GSAnetwerk) 14 februari 2019