COC kiest Neerings als nieuwe voorzitter

AMSTERDAM - Wouter Neerings gaat COC Nederland de komende twee jaar leiden. Tijdens de algemene ledenvergadering is Neerings zaterdag in Amsterdam tot voorzitter gekozen.

Hij is de opvolger van Frank van Dalen, die zaterdag aftrad. De nieuwe voorzitter gaat nauw samenwerken met Vera Bergkamp, het enige nieuwe bestuurslid, dat als secretaris en vice-voorzitter zal optreden. In het vorige bestuur was Neerings penningmeester.

De vergadering verleende goedkeurng aan het plan het COC-pand in Amsterdam te verkopen. Die actie moet de oplossing bieden voor de financiële problemen (een tekort van ruim 1 miljoen euro), waarmee de belangenorganisatie voor homoseksuele mannen en vrouwen kampt.

Het bestuur zegt dat het tekort in twee jaar is ontstaan door afboekingen van de jaren daarvoor in 2006 te nemen en door contributies van leden aan de lidverenigingen uit te keren en niet bij COC Nederland vast te houden. Maar critici verwijten ex-voorzitter Van Dalen financieel wanbeleid. Hij heeft zich zelf verrijkt en er is veel geld over de balk gesmeten, aldus André van Wanrooij van de COC afdeling Breda. Van Dalen stelde daarentegen dat hij tijdelijk het werk van de directeur heeft verricht.

Met de verkoop van het eigen pand in Amsterdam (taxatiewaarde 3,5 miljoen euro) zal een eventueel faillissement worden afgewend. Het pand aan de Rozenstraat moet een Roze Huis worden, dat de homogemeenschap in Amsterdam en ver daarbuiten een impuls moet geven.

Het COC wil het verenigingsgebouw verkopen aan ontwikkelingsmaatschappij NV Stadsgoed. Het is de bedoeling dat die het pand voor schappelijke prijzen gaat verhuren aan de diverse homo-organisaties en een homomuseum, dat binnen twee jaar de deuren zou moeten openen. Er worden huurafspraken gemaakt met looptijden van 20 tot 30 jaar, zodat ook de toekomst zeker wordt gesteld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden