COC: extra maatregelen voor LHBT-asielzoekers

Er moeten in de noodopvanglocaties extra maatregelen komen voor de opvang van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat stelt voorzitter Tanja Ineke van de homobelangenvereniging COC woensdag.

Noodopvang Heumensoord Beeld anp
Noodopvang HeumensoordBeeld anp

Ze reageert hiermee op het rapport van het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman over de noodopvang voor asielzoekers.

LHBT-asielzoekers klagen over discriminatie tussen asielzoekers onderling. Het college adviseert onder meer dat er vertrouwenspersonen moeten komen in de opvanglocaties bij wie asielzoekers terechtkunnen met hun zorgen.

In Amsterdam wordt vanaf begin februari aan vluchtelingen een breed programma voorgeschoteld waarin de acceptatie van homo's en vrouwen aan bod komen. De gemeente vroeg hiervoor offertes aan bij professionele partijen.

De dreiging nam in Amsterdam zulke grote vormen aan dat LHBT'ers die zich niet veilig voelden apart werden opgevangen in safehouses. Deze aparte opvang is inmiddels beëindigd. Homovluchtelingen hebben nu een aparte vleugel in noodopvang Groenhof in de Marnixstraat.

Normen en waarden
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zei woensdag dat slachtoffers zich beschermd moeten weten. Onze normen en waarden moeten nadrukkelijk duidelijk worden gemaakt. Bedreigers en geweldplegers moeten weg, maar als niet bekend is wie dat zijn, dan kan het COA met de LHBT'er overleggen over een vertrek naar elders. Soms kan er worden gekozen voor een zeer tijdelijke aparte plek voor het slachtoffer. Maar zogenoemde safe houses waar slachtoffers zich schuil kunnen houden, vindt ze nog steeds 'als beginsel onwenselijk'.

De gedachte daarachter is we in Nederland allemaal met elkaar samen moeten kunnen leven.

Bussemaker heeft op 1 april een bijeenkomst met LHBT'ers en onder meer gemeenten om te kijken wat er verbeterd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden