Cobra Museum in nood, fusie kan redding brengen

Het Cobra Museum zit in financiële problemen en wordt in het voort­bestaan bedreigd. Mogelijk wordt het centrum voor moderne kunst omgevormd tot een satellietvestiging van een van de populaire Amsterdamse musea.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit is slechts een van de scenario's die is uitgewerkt in een nog geheime notitie van de gemeente Amstelveen, waarin de netelige positie van het museum wordt geschetst.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont het werk van de Cobra-beweging, een Europese groep kunstenaars waar Karel Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuijs deel van uitmaakten. Jaarlijks komen er ruim 50.000 bezoekers op de collectie en de tentoonstellingen af.

450.000
Sinds 2016 schrijft het museum rode cijfers en moet het putten uit de reserves om de boekhouding sluitend te krijgen. Het ging toen om een tekort van ruim 450.000 euro. Ook over 2017 is een fors bedrag minder binnen gekomen dan er werd uitgegeven. Over 2018 heeft de museumdirectie opnieuw een verlies begroot van bijna een half miljoen euro.

'De financiële positie van het Cobra is, mede gelet op het begrote tekort van 2018, zeer slecht te noemen,' concludeert de gemeente Amstelveen dan ook. 'Hierdoor wordt het duurzaam voortbestaan van het museum bedreigd.'

Kunsthalfunctie
Amstelveen stopt jaarlijks ruim een miljoen euro in het museum, maar in 2020 lopen de afspraken hierover ten einde. Zonder nieuwe gemeente­bijdrage kan het museum niet voortbestaan. De collectie ter waarde van ongeveer 24 miljoen euro komt dan niet in gevaar, omdat die is ondergebracht in een aparte stichting, waar de gemeente zeggenschap over heeft.

Naast de mogelijkheid om de collectie te verplaatsen en het gebouw een 'kunsthalfunctie' te geven, met werk van een groot Amsterdams museum, zijn meer scenario's uitgewerkt. Zo ligt een fusievariant op tafel waarbij het Cobra samen zou gaan met het (particuliere) museum Jan van der Togt in een soort Amstelveens gemeentemuseum. In beide gevallen verliest het museum zijn zelfstandigheid.

'Ernstige imagoschade'
"Toch hoop ik van ganser harte dat het niet zover zal komen," zegt de Amstelveense wethouder Herbert Raat (Financiën). In het raadhuis wordt gerekend op 'ernstige imagoschade' voor Amstelveen als het Cobra Museum ten onder zou gaan. Raat, zijn collega-bestuurder Maaike Veeningen (Cultuur) en de museumdirectie voeren overleg over hoe het nu verder moet.

Zakelijk directeur Els Ottenhof wil niet ingaan op de vraag wat het museum nog kan doen om het tij te keren. Ze benadrukt dat de gesprekken hierover binnenkort worden hervat. "Daarbij worden uiteraard alle mogelijke scenario's besproken die bij kunnen dragen aan een duurzaam museumbeleid."

0,5

Over 2018 heeft de museum- directie een verlies begroot van bijna een half miljoen euro. Ook in 2016 en 2017 schreef het Amstelveense museum rode cijfers.

Tip het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden