Coalitiepartijen: xtc-productie niet door overheid laten reguleren

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zien niets in het plan van GroenLinks om een politieke discussie aan te zwengelen over de regulering van xtc.

null Beeld ANP
Beeld ANP

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg vindt dat de overheid op termijn vergunningen moet verstrekken voor de productie van de drug.

"Zo doe je net alsof het Smarties zijn in plaats van drugs. Het is gewoon gevaarlijk spul," zegt Kamerlid Antoinette Laan (VVD). Ze stelt 'blij te zijn' dat GroenLinks 'meedenkt', 'maar dit is geen begaanbare weg. Wij willen extra politie-inzet.'

Het CDA vindt dat de discussie over legalisering van xtc helemaal niet 'aangezwengeld' hoeft te worden. "Ik heb me hierin natuurlijk ook verdiept en xtc is gevaarlijk en schadelijk, op korte en lange termijn," stelt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Legalisering zal het niet veiliger maken, hooguit het gebruik nog verder normaliseren."

Ook de ChristenUnie ziet niks in het plan. "We moeten criminaliteit niet belonen door xct legaal te maken, we moeten het hard bestraffen," aldus Kamerlid Stieneke van der Graaf. "We moeten alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitroeien."

Voor D66 is regulering van xtc wél 'een stip op de horizon'. "Voor nu is het gewoonweg onmogelijk die wens in te vullen," aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Ze wijst er op dat daarvoor geen meerderheid is in het parlement en haar partij 'de enige progressieve partij is in dit kabinet'. "Dat weet GroenLinks ook."

Vergunningensysteem
Volgens Buitenweg is een drugsvrije wereld onmogelijk en moet er 'nagedacht worden' over een vergunningensysteem voor de productie van xtc-pillen.

De overheid zou die vergunningen moeten afgeven. Xtc wordt zo uit het criminele circuit gehaald. Bovendien moet de kwaliteit zo gewaarborgd worden, wat de volksgezondheid ten goede moet komen.

"Ik ben echt niet van de drugs en ik wil ook niet dat kinderen aan de drugs gaan," benadrukt Buitenweg. "Maar we moeten rationeel kijken naar wat het huidige beleid heeft opgeleverd."

Volgens haar is dat bitter weinig. In de Tweede Kamer wordt veel gesproken over ondermijning - minister Ferd Grapperhaus van Justitie maakte er zijn speerpunt van - maar ondertussen neemt volgens Buitenweg de criminaliteit en overlast voor gemeenten toe.

"De gevangenissen zitten vol met loopjongens, maar de bazen ontspringen de dans. Dan kun je wel telkens roepen: we moeten harder zijn, maar dat is niet de oplossing," volgens het GroenLinks-Kamerlid.

VN-verdragen aanpassen
Om Buitenwegs oplossing mogelijk te maken, moeten VN-verdragen worden aangepast. Het Kamerlid wil dat het kabinet bij een VN-bijeenkomst in maart het probleem internationaal aankaart.

De tijd is daar rijp voor, nu ook een aantal Amerikaanse staten en Canada de wietproductie hebben gereguleerd, stelt Buitenweg.

"De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat de huidige classificatie van drugs niet klopt. Cannabis en heroïne staan op dezelfde lijst als drugs die volgens de VN even gevaarlijk zijn. Dat is best apart."

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat negentien genotsmiddelen naar schadelijkheid rangschikte, staat xtc op nummer 12. Crack en heroïne staan op 1, alcohol op 2 en tabak op 3.

In de coalitie ligt de discussie over het decriminaliseren van drugs gevoelig. Het kabinet sprak op voorspraak van D66 af te experimenteren met gereguleerde wietteelt, maar voor partijen als CDA en ChristenUnie gaat dat niet van harte.

Ook de VVD wil, net als de christelijke partijen, liever een strenger beleid.

Lees ook: Wat is de dunne scheidslijn tussen roes- en geneesmiddel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden