Coalitiepartijen: verplaats prostitutie om Wallen te ontlasten

Prostitutie op de Wallen is niet langer vanzelfsprekend. Nieuwe prostitutiebuurten in de stad moeten de overvolle Wallen ontlasten. Het zou een historische kentering zijn.

Michiel Couzy en Ruben Koops
De Wallen Beeld ANP
De WallenBeeld ANP

Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP komen donderdag met voorstellen voor de Wallen tijdens een debat over de toekomst van de prostitutie in het centrum.

Het is munitie voor burgemeester Femke Halsema, die al langer broedt op een oplossing om het 1012-gebied te ontlasten. Wat haar betreft zal er 'geen enkel taboe' gelden.

Raamprostitutie op de Wallen is een historisch fenomeen, maar staat ter discussie. Door de groeiende stroom toeristen ervaren bewoners en prostituees veel overlast. Toeristen vergapen zich aan de vrouwen achter de ramen, joelen en nemen foto's, maar gaan niet naar binnen, waardoor de inkomsten onder druk staan.

Daarnaast wijken veel vaste klanten uit naar prostituees die zij via internet vinden en thuis of in hotels ontvangen. Deze thuis- of onlineprostitutie is meestal illegaal en bovendien onveilig vanwege het gebrek aan toezicht.

Werken in anonimiteit
Al deze veranderingen zorgen ervoor dat de bordeelramen op de Wallen overdag grotendeels leeg staan. En er is maatschappelijk debat ontstaan over de vraag of raamprostitutie in de binnenstad, onder deze omstandigheden, nog wel van deze tijd is.

Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP zetten nu een kentering in gang. Door nieuwe vergunningen uit te geven voor prostitutie buiten de historische binnenstad, hopen deze partijen dat prostituees uitwijken naar een veilige nieuwe plek waar zij legaal kunnen werken zonder de toeristische overlast. "Denk aan een soort hotel met kamers, voorzien van een alarmknop, een kluis voor het geld en camera's buiten," zegt GroenLinks-raadslid Femke Roosma.

Waar die nieuwe locaties komen, wil Roosma aan de prostituees zelf overlaten. "Via het vergunningenbeleid kunnen we die alternatieve locatie zo veilig en aantrekkelijk mogelijk maken, naar de wensen van de sekswerkers."

Online
Volgens Alexander Hammelburg (D66) moeten deze nieuwe plekken de prostituees verleiden om weg te gaan van de Wallen. "Daar kunnen ze werken in anonimiteit, bevrijd van toeristen die voortdurend foto's nemen. De Wallen zijn gewoon niet meer de ideale plek."

De nieuwe prostitutiebuurten moeten toegankelijk worden voor prostituees die hun klanten via onlinecontactadvertenties werven. Nu mogen zij alleen passanten ontvangen.

De hoop bestaat dat prostitutie op andere plekken in de stad de druk op de Wallen vermindert. De rood verlichte ramen zijn een grote publiekstrekker van Amsterdam. "Is dit waarom je mensen naar je stad wilt trekken?" vraagt SP-raadslid Nicole Temmink zich af.

"Dat de prostitutie op de Wallen is geconcentreerd, is geen argument om het zo te laten. Als je merkt dat het te druk wordt, of als je hoort dat die vrouwen het niet meer fijn vinden, moet je de discussie over een alternatief niet uit de weg gaan."

Niet dwingen
Van actieve sluiting van de raambordelen wil Roosma niets horen. "We willen het sekswerk veiliger maken en professionaliseren." D66 ziet niets in gedwongen verplaatsing van de raamprostitutie. "We bieden alternatieven."

Ook voor de PvdA is prostitutie op de Wallen niet meer vanzelfsprekend. Raadslid Dennis Boutkan vindt de plannen van zijn coalitie­genoten 'niet gek', maar wil vooral doorgaan met het uitkopen van de ramen die de gemeenteraad in 2015 heeft aangewezen.

Burgemeester Halsema komt waarschijnlijk begin volgend jaar met een nieuw prostitutie­beleid, waarin zij de suggesties van de coalitiepartijen verwerkt.

Lees ook onze serie over de Wallen:

Deel 1: De stad waar alles kan en mag, maar moeten we dat wel willen?
Deel 2: Wie bevrijdt de Wallen van de hordes?
Deel 3: Alles is bespreekbaar in de strijd tegen de drukte
Deel 4: Handhavingscrisis op de Wallen: ongestoord zuipen op straat

385 raambordelen

- In totaal telt Amsterdam 385 raambordelen.
- De Wallen is de grootste prostitutiebuurt. Ook op en bij het Singel en aan de Ruysdaelkade is raamprostitutie.
- Van de 385 ramen zitten er 345 in het centrum en 40 in Zuid.
- Amsterdam telt 17 seksclubs met vergunning en 13 escort­bedrijven.
- In december vorig jaar waren er 39 lopende onderzoeken naar mensenhandel. Bij de politie kwamen die maand 5 aangiftes binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden