Ingezonden brief

'Coalitiepartijen doen maatschappelijke belangen in uitverkoop'

In het stadhuis waait een neoliberale wind. De contouren van een kille bezuinigingsoperatie worden zichtbaar, schrijven GroenLinks-raadsleden Femke Roosma en Rutger Groot Wassink in een ingezonden brief in Het Parool.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

De Syrizarevolutie in Griekenland, de studentenrevolte in het Maagdenhuis, soms lijkt een omwenteling binnen handbereik. Dan is er hoop op verandering: niet meer de allesoverheersende marktwerking, niet meer de economisering van alles wat van waarde is.

Maar op het stadhuis in Amsterdam trekt de coalitie van D66/VVD/SP zich niets aan van de veranderende tijdsgeest: daar waait een stevige neoliberale wind. Amsterdam gaat in de uitverkoop en men verkiest kleine private meevallertjes boven publieke voorzieningen.

Zak euro's
Belangrijk wapenfeit van deze coalitie is de afschaffing van het erfpachtstelsel. De waardestijging van de Amsterdamse grond komt straks niet meer ten goede aan de gemeenschap, maar aan individuen en grote bedrijven. Degenen die als eerste een stukje grond bemachtigden, profiteren straks van publieke investeringen in de stad. Maar daarmee houdt de uitverkoop niet op.

De coalitie begint binnenkort met het verpatsen van vastgoed en deelnemingen in Amsterdamse bedrijven. Dat moet 250 miljoen euro opleveren. Voor een zak euro's worden maatschappelijke belangen in publieke organisaties verkocht. Op de nominatie staan publieke voorzieningen als energienetwerkbedrijf Alliander, Glasvezelnet, het Afval Energiebedrijf en de parkeerhandhaving.

Het zuur
De 250 miljoen euro verdwijnt niet in een fonds voor maatschappelijke en duurzame investeringen, maar wordt gebruikt om schulden mee af te lossen. Neoliberale symboolpolitiek, want de rentelasten voor deze investeringen in onder meer de Noord/Zuidlijn, onderwijsgebouwen en infrastructuur draagt de stad met gemak en de rente was bovendien nog nooit zo laag. Het is als je huisraad verkopen om je hypotheek voortijdig af te lossen: idioot.

Na het zoet, extra geld voor armoedebestrijding en onderwijs, komt dan nu het zuur. Bij het opstellen van het coalitieakkoord waren het bedekte termen: bezuinigingen in het kader van subsidies, inkoop en 'slagvaardige overheid' (jaarlijks respectievelijk 30, 55 en 65 miljoen euro). Raadsleden van de coalitiepartijen noch wethouders konden vertellen wat dit precies betekende. Maar inmiddels worden de contouren van een kille bezuinigingsoperatie zichtbaar.

Dubbel werk
Misschien wel het pijnlijkst is de 30 miljoen bezuinigingen op subsidies voor organisaties voor zorg, onderwijs, daklozenopvang, huurdersondersteuning, kunst en cultuur. Die subsidies worden wegbezuinigd omdat de coalitie vindt dat zij overbodig of dubbel werk doen. Gezien de omvang van dit bedrag kan dit zomaar honderden banen in de stad kosten. En waarom?

Om de door de VVD zo gewenste, maar puur symbolische lastenverlichting voor de Amsterdammers te betalen: maar liefst 26,5 miljoen euro wordt daaraan stukgeslagen. Maar wat betekent het in de praktijk?

Ondernemers betalen een paar tientjes aan terrassen en reclamebelasting minder. En Amsterdammers krijgen een voordeeltje van 15 euro per jaar voor de afvalstoffenheffing. 15 euro! Een knap staaltje neoliberale politiek: een klein beetje private rijkdom, in ruil voor publieke armoede.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden