Coalitiepartij vraagt intrekking amnestiewet Suriname

De twee leden van de Surinaamse coalitiepartij BEP zijn tegen de amnestiewet die verdachten van de decembermoorden vrijwaart van straf. De partij is niet tegen het verlenen van amnestie, maar wil niet dat het nu lopende strafproces tegen de verdachten van de decembermoorden gestopt wordt. Dat zei fractievoorzitter Ronny Asabina vandaag tijdens de parlementaire behandeling van de amnestiewet.

Desi Bouterse Beeld ANP
Desi BouterseBeeld ANP

BEP, wat staat voor Broederschap en Eenheid in de Politiek, vertegenwoordigt vooral inwoners uit het binnenland van Suriname.

Gelegenheidswetgeving
Volgens Asabina gaat het bij het ingediende voorstel om gelegenheidswetgeving met als enig doel te voorkomen dat Desi Bouterse schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de decembermoorden. Bouterse is nu president van Suriname.

'We zijn tegen amnestie in deze fase van het proces. Aanname van de wet is niet goed voor de rechtsstaat', vindt Asabina. 'Als de rechter gesproken heeft, kunnen we overwegen gratie te geven. Maar we moeten niet doen alsof er niks gebeurd is. Dus niet eerst amnestie en dan waarheidsvinding.'

Vandaag komt het Surinaamse parlement naar verwachting niet meer toe aan stemmen over de omstreden amnestiewet. Waarschijnlijk gaat dat morgen gebeuren. De kans is groot dat de wet wordt aangenomen. Dat betekent dat Bouterse amnestie krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden