Coalitiepartij CU wil wél praten over vuurwerkverbod

Regeringspartij ChristenUnie wil, na de onrustige jaarwisseling, opnieuw praten over een landelijk vuurwerkverbod. Coalitiepartners VVD en CDA zien daar niets in.

Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone in Haarlem aanduidt. In zo'n zone geldt een vuurwerkverbod. Beeld ANP

“Wij zijn er voorstander van om wederom te bekijken of een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen mogelijk is. Ik denk dat deze jaarwisseling daar opnieuw aanleiding toe heeft gegeven,” zegt Kamerlid Stieneke van der Graaf. Haar uitspraak is opmerkelijk, omdat de regeringspartijen vorig jaar afspraken dat zo’n landelijk verbod er niet komt.

De effectiviteit van vuurwerkvrije zones in gemeenten - die al mogelijk zijn - levert een wisselend beeld op, ziet Van der Graaf. “Het is verder belangrijk dat we kijken of burgemeesters nu genoeg mogelijkheden hebben om de orde te handhaven en gevaarlijke situaties aan te pakken.”

De ChristenUnie hekelt dat oud en nieuw het gevaarlijkste moment van het jaar is, terwijl het juist feest moet zijn. “Ik vind het verderfelijk dat er vuurwerk wordt ingezet tegen hulpverleners. De tijd van waarschuwing op waarschuwing lijkt voorbij, strengere maatregelen zijn nodig.”

Regeringspartner CDA gaat volgens Kamerlid Chris van Dam niet zomaar mee in pleidooien, van onder meer de politie en de ChristenUnie, dat een landelijk vuurwerkverbod nu echt nodig is. “Laten we de evaluatie afwachten en de bestaande regels strenger handhaven. Ik wil benadrukken dat elk slachtoffer van vuurwerk er een te veel is, speciaal de hulpverleners die worden bekogeld.”

Die evaluatie komt in het tweede kwartaal, als alle letselcijfers en schaderapporten binnen zijn. Daarnaast werkt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven al aan een wetswijziging waardoor gemeenten komende jaarwisseling overal binnen hun grenzen een verbod op knalvuurwerk en pijlen mogen afkondigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden